Recensie

Yutani: Not Much Of A Talker

Genre(s)


Een sound ergens tussen industrial rock enerzijds en experimentele rock en elektronica anderzijds. Een debuutalbum gecreëerd met enkel een bassgitaar, drums en elektronica. Het eerste album van de Poolse act Yutani werd deels ingeblikt in de groezelige kelders van een gebouw dat niet meer bestaat, ergens in Warschau. Tenminste de drums en de bassgitaar. Nadien werden de elektronische geluiden, gegenereerd met een computer thuis en in de repetitieruimte, er aan toegevoegd tijdens de mixing in Warschau en Singapore. De mastering van dit debuutalbum, “Not Much Of A Talker” (9 tracks, 47 minuten) gebeurde terug in Warschau. 

Yutani is een muzikale entiteit met een ongedefinieerde formule, gecreëerd door een mysterieus trio (Oesu op bassgitaar, Paarabola op elektronica en Inutile Carcasse op drums) in de regio van Warschau. In negen composities horen we een soort deconstructie, of beter gezegd, herinterpretatie van elektronische muziek. Daarbij verwerpen ze bewust elk stilistisch kader. Ze gaan niet één richting uit maar verkennen verre muzikale werelden, wars van genredefinities en muzikale conventies. Het heeft wat van metal maar dan zonder gitaren. Het klinkt psychedelisch, maar als ingebed in een ander genreraamwerk en dit ondergedompeld in een matrix van donkere loops en monotoon industrieel gekletter, aangewakkerd door een metaalachtig gekraak. Desalniettemin klinkt het vaak nog wel behoorlijk chill, vooral op de minder intense momenten.

Uiteindelijk vind ik deze instrumentale, experimentele noiserock nog best toegankelijk en bij momenten zelfs aardig melodieus, luister maar eens naar de titelsong of anders naar “Antique Drill” of naar “Salad Fingers” of naar “The Item To Cry Over” met hun mysterieuze, bezwerende synthtonen. Voor de liefhebber van experimentele rock en industrial (rock) of van experimentele psychedelica is dit een intrigerend plaatje. Het album kwam uit op cd op het Poolse label Zoharum op 300 exemplaren.

https://zoharum.bandcamp.com/album/not-much-of-a-talker

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.