Recensie

Xtort: Zwart

 • Besproken op

  06 februari 2024
 • Label

  Eigen beheer
 • Release datum

  17 februari 2024
 • Beoordeling

  8/10

Genre(s)


De naam Xtort zou u niet vreemd mogen zijn, dit Nederlands / Duitse project (de locatie staat tegenwoordig in Duisburg) is met “Zwart” (uit op het eigen Dildo Action Records) ondertussen al aan zijn derde album toe. Met wortels in de metal en industrial metal kiest Xtort al enige jaren voor een new wave benadering met felle jaren 80 referenties. Ook op dit nieuwe album levert dit weerom een vette knipoog op, het nummer “Elektrizität” dat uiteraard aan de hit “Electricity” van OMD doet denken maar muzikaal veel meer aansluiting vindt bij het geluid van een ander icoon, Kraftwerk.  

Xtort kan zachtaardig zijn maar ook met weerhaakjes. Kenmerkend is ook de meertaligheid: Nederlands,  Engels, Duits en Frans. Globetrotters doorheen decennia Europese muziek. Het introverte “No Way Out” is  een soort lament op gotisch ijzige synths, ‘if drugs don’t help’ ... Dj KAOS stort zijn ziel  uit, ook op het mooie Nederlandstalige titelnummer “Zwart“ (zie clip),  donkerder wordt electro pop niet.  Electro pop met stroomstoten op “Autres Directions”, jaren 80 robotten dansen in de maat, het hakkende ritme geeft het nummer een voorzichtige industriële benadering. Dansen uit de maat (ik ben een mens, geen robot), het was eind de jaren 80 in, tot we aan het einde van het nummer helemaal wegspoelen. U en ik zijn immers een pak ouder geworden.

Ik vergat opener “When The Night Calls” nog te vermelden. De nacht kan zowel zacht als dreigend zijn. Dit nummer heeft het allebei, zelfs een beetje ‘mellow’ tot ‘the freaks’ ‘s nachts naar buiten komen, verpakt in zwart fluweel. Maar we zaten op het meer industriële spoor en dan is “All In My Head”, waar het meestal één en al chaos is (ik spreek voor mezelf), een schoolvoorbeeld. Dit nummer klinkt kil en klinisch en legt onherroepelijk de link met het donkere electro geluid van de beginjaren 90. “Alles kapot” is tegendraads in die zin dat de dromerige opening, de pijnlijke kant van de liefde zeg maar, openbarst in een heerlijk jaren 80 synth pop deuntje als was het een doekje voor het bloeden. ‘Je hebt me nooit gehoord, je hebt me nooit gezien, je hebt me nooit gekend’.

Dan maar trippen met en op jezelf in “This Is A Trip” met een aarzelende technodreun voor de dansvloer. En wat zeggen de stemmen in je hoofd tijdens het trippen? Wel een knallertje dat luistert naar de titel “Die Stimme Im Kopf”.  Een nummer dat mij doet denken aan de begin jaren 90 electro band Mental Inquisition, niet dat er van dit Duitse duo veel meer is gekomen dan wat demo’s, volgens mij, en zeker één bijdrage aan de legendarische  Danse Macabre sampler en een paar andere cult compilaties uit die jaren. Heerlijk geluid. Over “Elektrizität” had ik het al eerder in deze review, met dit nummer eindigt dit nieuwe album van Xtort dat vanaf half februari digitaal, op cd en vinyl beschikbaar komt.

“Zwart” is een veelzijdig album geworden, een album ook dat zonder scrupules maar zeer intelligent weet om te gaan met invloeden uit de jaren 80. Voor een kind van die jaren (zoals ik) is dit een zeer herkenbaar en soms zelfs aandoenlijk geluid. Alle anderen raad ik aan kennis te maken met “Zwart”, want wie zijn wortels kent die heeft de toekomst.  Diverse bevriende artiesten leverden hun bijdrage aan deze nieuwe Xtort: Martijn Kuijten (a.o. Autumn Sun) beroert de gitaren, Irma van Zoggel en Marc van de Laar namen de bas voor hun rekening. Mach Fox (Zwaremachine) is ook van de partij, net als Yvette Winkler (Vaselyne, Black Needle Noise) die de ‘backing vocals’ verzorgt. Het resultaat is gevoelig en gevarieerd “Zwart”.

XTort

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.