Recensie

Winter: Looking Back

  • Besproken op

    22 oktober 2022
  • Label

  • Release datum

    05 augustus 2022
  • Beoordeling

    7/10

Genre(s)


Winter is eigenlijk Markus Winter, een heerschap die al enige jaren op de teller heeft als het aankomt op het maken van donkere rock muziek en heerschap ook die zowat 4 decennia aan rock muziek in zijn geluid verzamelt. Opener “We Believe In Rock” is dan ook een ode aan de groten uit het genre, van Elvis tot Led Zeppelin en van The Ramones tot Nirvana.  Een amalgaam aan invloeden waarin de gitaar voor deze Winter centraal staat.

Vorig jaar verscheen het in gothic rock middens vrij goed ontvangen “Pale Horse” (Drakkar) maar voor deze retrospectieve verzameling “Looking Back” (de cd versies is gelimiteerd op  300 exemplaren) koos winter voor het eigen Wintergothic Records en werd een samenwerkingsverband aangegaan met het bij Dark Entries niet onbekende Echozone. Met dit album blikt Winter terug op de albums “HaertBreak Road” (2009) “The Flyer” (2016) en “We Wear Black” (2019) en wat je hoort is een onmiskenbare mix tussen gothic rock, dark rock en hard rock waarin de clichés van de genres niet worden geschuwd.

Van de verplichte ballads “Angel” en “Take It Slow” tot meer tempo nummers als”We Wear Black”, “Child Of Everdream”, “Coming Home” of “On The Run”... Winter lijkt zo’n project dat je als instapper in het genre leert kennen, een groep die je kan toe leiden naar meer donkere muziek, naar meer obscuriteit en duisternis. Want hier rockt de duisternis, met een knipoog naar de jaren 80, die altijd om de hoek loeren, ergens tussen de wave rock en hard rock / glam metal uit die periode, aangevuld met meer moderne gothic arrangementen. Ik meen dat men er ooit de term Fm rock voor uitvond, rock zeg maar die je zonder schade zomaar op de reguliere radiozenders kon spelen.

Zo moet ik bij “A Love Worth Dying” (zie clip) ietwat aan Billy Idol denken. Het maakt van deze Winter een ietwat apart project, maar tegelijkertijd een band die door vele muziekliefhebbers kan worden gesmaakt. Al zijn de 16 nummers op deze “Looking Back”,  ook op gelimiteerd vinyl maar dan met minder nummers, niet nieuw en werden ze tot op heden vooral in thuisland Duitsland gehoord. De winter staat voor de deur, maar lijkt afgaand op deze “Looking Back” minzaam ondanks z’n mysterieuze zwarte pak. Laat ik het op onschadelijke dark rock houden, perfect bij wat kantoorwerk, rockend maar altijd binnen de lijntjes.

Winter (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.