Recensie

Virtual Symmetry: Virtual Symmetry

Genre(s)


Het derde studioalbum van het Zwitsers-Italiaanse progmetal kwintet Virtual Symmetry is een feit. In 2009 zag deze band het levenslicht als een soloproject van gitarist Valerio Ǣsir Villa. Sinds het debuutalbum van toen (‘Message from Eternity’) vond Valerio vier gelijkgezinden. Via het label Sensory verscheen onlangs het derde album dat eenvoudigweg ‘Virtual Symmetry’ heet. Een album met acht nieuwe prog rock/metal composities doorspekt met invloeden uit klassieke muziek.

Het album opent met ‘het gelijknamige ‘Virtual Symmetry’: een epische muzikale reis in drie delen van bijna twintig minuten doorheen muzikale landschappen. Je zal direct merken dat de keyboards niet weggeduwd worden door het gitaarspel. Integendeel, er is veel ruimte voor klassiek getinte passages en pianogetokkel. Ik haal er graag even ‘This Paradise of Lies’ uit (bekijk ook zeker het clipje): sfeervol pianogetokkel als intro om dan mee gezogen te worden in een toegankelijk lied met aanstekende groove. Gitaar- en keyboardsolo’s wisselen elkaar vlot af. Zeker ook een woordje van lof aan zanger Marco Pastorino die met zijn krachtige stem toonvast de teksten in een perfect Engels (en heel soms ook in moedertaal Italiaans declameert).

Het album sluit sfeervol af met melodieuze ‘Insomnia’, gedomineerd door het pianospel van Mark Bravi. Ook zonder gitaar- en drumspel blijft de songwriting van Virtual Symmetry overeind. Fans van Dream Theater en Ayeron: geef deze ‘Virtual Symmetry’ zeker een kans!

Virtual Symmetry

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.