Recensie

Virgin Prunes: A New Form Of Beauty (1-4) deluxe edition 2024 (vinyl)

  • Besproken op

    15 maart 2024
  • Label

  • Release datum

    08 maart 2024
  • Beoordeling

    8.5/10

Genre(s)


Uiteraard geen nieuwe release maar wel eentje die uw aandacht verdient. Virgin Prunes zijn cult, vet punt. Dé Ierse band die in de jaren 80 de opkomende goth beweging een aparte en eigenzinnige smoel gaf, wars van rockende gitaren maar met een aan waanzin grenzende theatrale en experimentele insteek. Onbegrepen in hun gloriejaren door de meute  maar in de armen gesloten door de goth avant-garde terend op de naweeën van de punk storm. Hun album “If I Die, I Die” is cult én wat mij betreft één van de beste albums ooit gemaakt. Maar The Virgin Prunes waren veel meer dan dat wereldalbum.

Zo was er ook het project “A New Form Of Beauty” dat in 1981 een aanvang nam met de 7” “Sandpaper Lullaby / Sleep Fantasy Dreams” (Rough Trade) kortweg in de wereld gezet als “A New Form Of Beauty 1”. In datzelfde jaar verscheen nog een 2de en een 3de deel, juist “An New Form Of Beauty 2” (Rough Trade) en “A New Form Of  Beauty 3” (Rough Trade). Vooral deel 2 wist een verpletterende indruk te maken met het indrukwekkende en dwepende avant-garde stuk “Come To Daddy”. De groep had ondertussen een reputatie van androgyne -’I told you not to wear that dress’ - beeldenstormers die het conservatie Ierland buikpijn en buikloop bezorgden.  Nu ik het nummer nog eens terug in de groeven van het vinyl hoor dansen word ik ook weer bevangen door de kunde waarmee woede en waanzin hier worden verpakt in een theatrale muzikale uitlaatklep. Bangelijk. Daar waar “Sandpaper Lullaby” op zijn manier nog gemoedelijk dreigend was.

Op deze tweede vindt u o.a. trouwens ook de originele versie van het nummer “Sweet Home Under White Clouds”  dat later in een ietwat meer muzikale versie ook het album “If I Die, I Die” zou halen. Op het derde deel stond het experimentele muziekstuk “Beast (Seven Bastard Suck)” centraal, donker en dreigend met een dwepende Gavin Friday en Guggi aan het haast tribale transcendente roer. Het vierde deel uit deze “A New Form Of Beauty” verscheen in 1982 uitsluitend op cassette bij Rough Tape en het Duitse Pressing Problems. Het bevat het in twee stukken opgedeelde, bevreemdende, experimentele en avant-garde / industriële en niet makkelijke verteerbare muziekstuk “Din Glorious” dat exclusief werd gecomponeerd en opgezet voor een performance/tentoonstelling in de Douglas Hyde Gallery te Dublin.

Een vijfde deel in de reeks, een visuele weergave op video zag echter nooit het daglicht. Voor deze luxueuze heruitgave werden de originele versies in de studio opnieuw uitgezuiverd (een remastering heet dat). Mocht u de originele kunstwerkjes bezitten dan zou ik maar een goede verzekering nemen. Is dit niet het geval, dan krijgt u nu de kans om de volledige serie “A New Form Of Beauty 1-4” in een luxe box formaat te kopen en dit zowel op cd (2 cd’s) als op vinyl (3 schijfjes). Kiest u voor de cd versie dan krijgt u meer nummers (16 ipv 10, al is op de vinyl versie “Din Glorious” opgesplitst in 2 nummers waardoor het eigenlijk dus over 11 nummers gaat), ‘t is te zeggen actuele remixen van Gavin Friday en Apparition, waaronder ook een instrumentale versie van “Sweet Home Under White Clouds” weliswaar in een 2024 jas. Helaas vind ik de remixen minder de sfeer van de originele songs weergeven en dus zweer ik, maar niet alleen daarom, bij de vinyl.

Waarom? Wel de vormgeving bij de vinyl is gewoon een stuk mooier, u krijgt er ook een 16 bladzijden tellend exclusief boekje bij en elke lp zit nog eens in en aparte ‘tri fold’ hoes voorzien van kunstwerkjes van Virgin Prune Guggi. Een zeer compleet en bijzonder fraai ogend geheel waarop meteen alle nummers van de originele  “A New Form Of Beauty” prijken al werd de volgorde van de nummers omwille van technische vinyl beperkingen wel door elkaar gehaspeld. U betaalt dan uiteraard wel een stukje meer. Maar vinyl houdt of stijgt zelfs in waarde.

Zin in een cult release van een cult groep, die met deze nummers, hoewel ondertussen meer dan 40 jaar oud,  hun relevantie toen en nu weer op scherp zetten. Absolute aanrader en een stuk Ierse geschiedenis. Schoonheid is subjectief, maar in de gedaante van “A New Form Of Beauty” evenzeer eeuwig.

Virgin Prunes

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.