Recensie

Vidna Obmana & PBK: Monument Of Empty Colours / Depression And Ideal

  • Besproken op

    11 juli 2023
  • Label

  • Release datum

    29 november 2022
  • Beoordeling

    8/10

Genre(s)


Het Poolse cultlabel Zoharum brengt heel wat heruitgaves uit. Hun heruitgaves van aan dark ambient verwante projecten als het Belgische ritualproject Hybryds of het Britse etno-ambient-project Rapoon waren reeds erg populair. Ze brengen ook al een tijdje heruitgaves van het werk van de Belgische ambient-artiest Vidna Obmana – de naam is Servisch voor ‘gezichtsbedrog’ – uit, een man die trouwens een tijdje bij Hybryds speelde.

Vidna Obmana bracht van 1984 tot 2007 extreem veel ambient-muziek uit, maar verkoos om daarna onder zijn eigen naam Dirk Serries te werken, wat niet betekent dat hij minder productief werd. Wij tellen tussen 1984 en 2007 niet minder dan 87 uitgaves onder de naam Vidna Obmana, al dan niet in samenwerking met anderen, maar het kan zijn dat we sommige uitgaven dubbel gerekend hebben. Het gaat alleszins om heel veel werk, en dan zijn we blij dat Zoharum ons helpt om een keuze te maken in deze overvloed.

Deze heruitgave – de negende al van Zoharum, waarbij u moet weten dat sommige heruitgaves verschillende platen van Vidna Obmana verzamelen – focust op de samenwerkingen met PBK aan het eind van de jaren 80. Het eind van de jaren 80 was sowieso een extreem productieve periode voor Vidna Obmana. PBK is een afkorting van Phillip B. Klinger, eveneens een prolifieke ambient-artiest uit Flint, Michigan in de Verenigde Staten in die periode.

Ook deze heruitgave bevat twee verschillende platen: ‘Monument Of Empty Colours’ en ‘Depression And Ideal’, die allebei in 1989 uitkwamen op cassette, zoals destijds gebruikelijk was voor dit soort muziek. U mag er gerust van uitgaan dat de platen in elkaars verlengde liggen, en dat u dus dubbel kunt genieten van deze box. Het is niet helemaal duidelijk of de opnames het resultaat zijn van de reizen die Dirk Serries destijds naar de Verenigde Staten maakte, dan wel of de twee artiesten cassettes met opnames naar elkaar stuurden die ze telkens aanvulden en terugstuurden.

Languitgerekte tonen – soms zelfs met het gevoel dat je naar een wedstrijd zit te luisteren van hoe lang iemand eenzelfde akkoord kan aanhouden – voeren hier de boventoon. Maar wie aandachtig luistert zal tal van interessante details opmerken, want waar ambient vooral rust en traagheid moet uitstralen, is het vaak de kunst om dat niet al te repetitief of eentonig te doen. Die kunst verstaan Vidna Obmana en PBK, maar dat zal slechts voor geoefende luisteraars duidelijk worden.

We kunnen zeker stellen dat de samenwerkingen tussen Vidna Obmana en PBK een succes waren. Ze hebben trouwens vaker samengewerkt dan enkel op deze twee platen, maar Zoharum vond het legitiem om deze twee collaboraties te bundelen, daar ze tot het meest expressieve werk van de twee heren behoren. Dat wil ik graag geloven, want hoewel ik al behoorlijk wat platen van Vidna Obmana heb liggen, spreekt deze dubbel-cd me in het bijzonder sterk aan.

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.