Recensie

Verzamelaar: Zeitgeist+ Vol 2

Genre(s)


Ze zijn zeldzaam tegenwoordig de scene - of label compilaties, ooit waren ze er in overtal maar hun actuele schaarste maakt dat ze wat mij betreft nu alweer een pak relevanter zijn geworden. Neem nu deze "Zeitgeist+ Vol 2" (de plus is belangrijk want zonder plus verschijnen de compilaties louter digitaal). U hoeft geen groot licht te zijn om te beseffen dat het pas de tweede is in zijn soort, van het Duitse Cold Transmission label. Gevuld met maar liefst 19 eigentijdse nummers, van donkere gemuteerde disco over dark 'wavende' synth wave tot elektronisch aangestuurde post punk. Met andere woorden de actuele sound van een deel van de zwarte scene, relatief strak, prikkelend en dansbaar maar evenzeer weemoedig en donker.  

Dat goth en electro elkaar hier terugvinden en worden herkauwd tot een actueel met pop geïnjecteerd donker club geluid maakt dat de scene na zowat een halve eeuw nog altijd verder leeft. Undead. Uiteraard vinden we hier namen terug die op het labelrooster van Cold Transmission staan: Bedless Bones,  La Mécanique,  Rina Pavar , ... maar vooral meer onbekende en net daarom een resem interessante namen waarmee kennis te maken valt. Ook voor mij een resem aan nieuw talent en laat net dit nu het sterke punt zijn van deze compilatie. Want onder deze nieuwe namen zitten vaak heel wat leuke riedels.

Het tekent nog een keer het immense mondiale aanbod aan muziekjes maar evenzeer hoe de Belgische scene, jammer genoeg, achterloopt in het presenteren en promoten van deze nieuwe namen. Gelukkig is er Dark Entries, maar vooral Cold Transmission (ere wie ere toekomt). Ik beperk me in deze review tot de voor mij meest opvallende vaststellingen en bands op deze “Zeitgeist+ Vol 2”  die ik nu al een 'must have' wil noemen als u de hartslag van de scene wilt volgen.

De eerste pluspunten haalde ik reeds aan, de totaliteit van deze schijf en het gros aan eerder bij ons (toch bij mij) alvast onbekende artiesten. En geheel subjectief zijn er natuurlijk een aantal nummers die er voor mij ietwat uitspringen, de proto ebm van M/A/T bijvoorbeeld, dat aanzet tot bewegen of “Under A Spell” van de mij onbekende Walter Frosch die Neue Deutsche Welle vertaalt naar 2023, niet zonder evenwel een zweem onderhuidse post punk. Het Griekse Metal Disco waarvan ik recent nog twee releases besprak kom ik hier ook tegen, maar dan wel met een ander geluid in “Crooked” dat zich tussen techno en electro beweegt.

Van Rina Pavar had ik via Cold Transmission al heel wat leuks gehoord en de dromerige club mix van “The Things We Hide” is zowat een actuele versie van de meer poppy Chris & Cosey. U hoort mij niet klagen. Leuke minimal met synth wave accenten op “We Are Going In Circles" van Oliver Decrow, “Bliss” is eigentijdse synth pop van Revenge Body, terwijl Bedless Bones een verslavende, elecro wave track “Poison Tree” neerzet. “Suicide Watch” van Alex Sindrome bijgestaan door ene Dawn Blackbird is mooie elektronische aangestuurde dark wave in duet en Left For Pleasure is vrouwelijk aangestuurde synth wave / dark wave uit de Minuit Machine en Hante school. Zo, en er is nog veel meer te ontdekken op deze “Zeitgeist+ Vol 2” die gelimiteerd is op slechts 300 exemplaren. Bestellen maar eer het te laat is!

 

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.