Recensie

Verzamelaar: Stanze Fredde Vol 1

Genre(s)


Eerder, in onze nieuwssectie, kon u mijn enthousiasme reeds lezen omtrent het nieuwe, Italiaanse Stanze Fredde label die de 'do it yourself' mentaliteit hoog in het vaandel voert en zich tot doel stelt koude, ijzige synthklanken de al even koude en ijzige wereld in te gooien. Met deze verzamelaar, de derde release op het label, biedt Stanze Fredde ons een mooie staalkaart van de muziekjes die we bij hen mogen en kunnen verwachten.

Veel onbekende artiesten uit de minimal synthwave ondergrond met her en der een punky en soms zelfs poppy uitstapje. Waveteef fanaten zullen er een vette kluif aan hebben en in katzwijm vallen bij de 17 internationale nummers die hier op een rijtje worden gezet. Ik zeg maar al even op voorhand, gelimiteerd op 200 exemplaren en bij onze platenboeren zul je deze compilatie wellicht niet tegenkomen en de  streaming diensten krijgen voorlopig (?) ook een middelvinger. Bestellen is dus een bevel.  De opbrengst gaat trouwens naar de organisatie van een minimal synthwave festival welke op 23 november plaatsvindt in Turijn. U steunt met andere woorden een goed doel, helaas niet fiscaal aftrekbaar.

Namen die ik al eerder tegenkwam en ik me op zijn minst nog herinner zijn Werner Karloff, Brigade Rosse, El Ojo y La Navaja, Neon Lies en Black Snow In Summer want deze laatste is zowaar een Belgisch project. Er valt dus heel wat nieuws te ontdekken en ons te verwonderen over deze 'retro sound' van eenvoudige ritmeboxen, analoge synths en eenvoudige maar o zo doeltreffende melodieën.  De heerlijke wavepop bijvoorbeeld van Convex Model (“And It’s Getting Cold (Decieving Time)” of  het meer experimentele en punky  “Radio Tristezza” van Blocco Schengen.

Maar er is veel, veel meer. Vrees niet, ik ga niet elk van de 17 nummers met een vergrootglas ontleden, dat zou alleen maar afbreuk doen aan de intentie en de sfeer van deze geweldige compilatie. De koude introverte sfeer van Alex Spectrum,  de exotische italo disco in een punkoutfit van Equinoxious,  de heerlijke dansbare eenvoud en zweepslagen van El Ojo y La Navaja, de minimale coldwave van Love Of  Consolation, de dansgrage ebm beat van Hollow Reflection, het meer monotoon maar prikkelende Alekzandra of de minimale, koude edoch sensuele synthriedel van onze eigen Black Snow In Summer. Dan heb ik nog niet eens alle deelnemers vermeld.  

Hieronder heb ik één en ander willen illustreren aan de hand van een paar muziekjes die op deze compilatie present tekenen. Mag ik er nog op wijzen dat vele van deze groepen ondergronds reeds jarenlang actief zijn, en zowat de polsslag zijn voor vernieuwing in de scene. Teruggrijpen naar het verleden om herboren te worden, er is nog hoop, dat bewijst deze “Stanze Fredde vol 1” compilatie uitvoerig. Recycleren is geen misdaad, integendeel het is in deze wankele tijden een absolute must, een plicht bijna. Net zoals de coldaankoop van de machtige verzameling op de jaren 80 geënte minimal coldwave en synthwave muziekjes.

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.