Recensie

Verzamelaar: Gothic File 22/3 Young And Cold

Genre(s)


U vraagt het zich misschien af: Waarom een compilatie cd’tje bespreken dat is vastgekleefd aan een magazine? Wel daar zijn wel wat redenen voor, tenminste dat vind ik. Ten eerste is dit één van de twee cd’tjes die bij het laatste nummer van het cult ‘ Gothic Magazine’ (nummer 91 ) horen. Ten tweede is deze 19 nummers tellende compilatie gewijd aan het echte independent en licht fantastische Young And Cold Records, een soort labelsampler dus waar er lang geleden massa’s van waren (elk label had wel zijn eigen reeks). Ten derde: dit verzamelaartje is bangelijk goed.  

Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht. Young And Cold Records, u vindt in het magazine een uitgebreid interview met de drie bezielers, heeft ondertussen met veel ijver en moed een catalogus uitgebouwd met een cult reputatie en 19 van die groepen presenteren zich hier van hun beste kant. Uiteraard mogen een aantal namen u niet meer onbekend zijn, al was het maar omdat Dark Entries er ook al aandacht aan besteedde, maar deze sampler nodigt uit tot een verdere verkenning van het label.

Namen die u allicht kent zijn het succesvolle - “Forever Suffer” - Dark maar ook het Franse Potochkine (herinner u de recente passage op Bimfest eind vorig jaar) en Rue Oberkampf zouden u niet meer onbekend mogen zijn.  En wellicht mag ik ook namen als Strangers And Lovers, Forever Grey of nog, Plastikstrom (hier in een collaboratie me die andere label act Diaf) in dat rijtje plaatsen. Maar ook de heerlijke post punk wave (inclusief analoge synths) van het Amerikaanse Social Station of de in een goth bad gedoopte post punk van de Engelse Deathtrippers zijn meer dan smakelijk.

Naast de gitaar heeft Young And Cold Records ook oor voor meer elektronisch geïnspireerde acts, van minimal tot emb tot hybride en progressieve donkere techno. Ik noemde al Rue Oberkampf en Potochkine maar ook nieuwere namen als het Canadese Belly Hatcher, het Zwitserse Blanche Biau (ook landgenoot Karl Cave kreeg een stekje op deze compilatie) of het Duitse Risk Risk passen perfect in het rijtje.

En dan laat ik u graag nog een resem namen ontdekken, eentje krijgt nog een aparte vermelding: AscII.Disko die met “So Young, So Cold” (zie clip) deze pittige, actuele, donkere independent en underground verzameling muziekjes plechtig weten te openen met een hymne. Schitterende compilatie, genieten en kennismaken en je vooral verder verdiepen in muziek die doet denken en dansen. Amen. Schaf je dat laatste Gothic Magazine dus aan.

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.