Recensie

Verzamelaar: Anthologies 3 (by je m’en fish)

Genre(s)


De eerste twee compilaties uit de “Anthologies” reeks van Je m’en Fish verschenen op tape. Dit is de derde en de eerste uitgave op gemarmerd vinyl. Mag ik meteen een statement maken? Als de volgende kwalitatief even hoogstaande zijn, laat deze derde dan vooral niet de laatste zijn. Uiteraard wordt er gekozen uit vooral Belgische artiesten en bands of projecten die al samenwerkten met dit label. Dit maakt dat we op deze derde uit de reeks een gitaargerichte A-kant en een elektronische B-kant krijgen. Als ik het even zo bruut mag stellen, goed voor 9 vooral Belgische nummers.

Op de A-kant, gedisciplineerd als ik ben gaat deze kant altijd eerst onder de naald, openen we met Dirk Dadavo - die ene helft van The Neon Judgement (die aan de B-zijde terug te vinden zijn), met de single “King OF Fools” in die typerende Dadavo stijl, van gotische cowboy ‘crooner’. Dan spetteren vier nummers goth / gothic rock uit de boksen. Het mooie “Anywhere Out There” van het Oostendse Your Life On Hold, “The Dark Side” (uit het album “Whispering Fields”) van The Breath Of Life,  This Vale Of Tears met “La Veuve Blanche” (uit het album “Adam Nude”) en tot slot de enige niet Belgen op deze kant, het veel te onderschatte Portugese Nu:n met de video versie van het sterke “Scorpio Rising” (album: “Nothing Unveils Nothing”). Onder deze review ook als clip gepresenteerd. 

Verrassende, maar daarom niet minder onaangename keuze van songs en er is nog een andere kant ook, de meer elektronische dus en weerom 75% Belgisch met als enig buitenbeentje Mirland van wie ik recent nog de singel “Plasticity” op Dark Entries gooide. Hier is het “Wolf Among Sheep”  al zou ook ik de collega’s Implant, Psy’Aviah en The Neon Judgement die mee deze kant van de plaat opvrolijken nu niet bepaald schaapjes noemen. Implant doet het met “Phantom Pain” een stevige danser uit hun meest recente “Cognitive Dissonance” (2021, Alfa Matrix) die me  aangenaam weet te verrassen. “Tired (Rediscovered”) is de bijdrage van Psy’Aviah in een met  vrouwelijke vocalen (Addie Nicole) aangestuurde electro rock versie . Het nummer vindt u trouwens terug op het recent verschenen album “Bittersweet” (Alfa Matrix). Even terug in de tijd met het heerlijke “Sister Sue” van electro wave legende The Neon Judgement. "Sisters Sue" komt in een Early tapes versie. Eindigen doen we dus met het al eerder vermelde Mirland, dat industriële collega’s aan de 'beat' kleeft. Een wel zeer aangename compilatie deze “Anthologies 3” die je om diverse redenen in jouw collectie moet hebben, niet digitaal enkel op gelimiteerd vinyl, puike nummers, gevarieerd,  rijkelijk Belgisch en nu al cult. Dark Entries tip!

Je M’en Fish (bandcamp)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.