Recensie

Verzamelaar: Aleatory Chaos Fourth Chapter (vinyl)

Genre(s)


Niet dat ik op mijn knieën ben gevallen, maar toen ik me afvroeg waar de verse compilaties bleven kreeg ik er een tweede via het Spaanse Oraculo Records in de maag geduwd. Ik verteer gelukkig goed. Weerom een dubbele vinyl compilatie in een klaphoes gelimiteerd op slechts 300 exemplaren (en geen repress) en samengesteld door Coldroom103, in het burgerlijke leven Alex Brun. De dadaïstische collage waarin de vinyls zich verbergen is van de hand van Human Nausea, dat weet u dan ook weer. Om maar te zeggen u houdt hier een tijdsdocument in uw pollen, ik toch, dat met zorg en passie in elkaar is gezet.

Als u liefhebber bent van eigentijdse dark wave, post punk, maar vooral van minimale electro / techno en moderne ebm en alles wat daartussen, boven of onder hangt besteedt dan u hard verdiende valuta aan deze compilatie. U merkt al meteen de grote verscheidenheid aan genres, wat ze gemeen hebben is hun alternatieve, donkere op de jaren 80 geïnspireerde insteek. Dertien, ja 13, nummers krijgt u en daar zitten ‘onbeminde is onbekende’ pareltjes tussen, zoals het intieme “Dolphins” van Herlights die mij wat aan The Beauty Of  Gemina doen denken om eens een meer bekende naam te noemen.  Deze band verdient uw aandacht. Maar is meer, op deze “Aleatory Chaos Fourth Chapter” gaan elektronica en gitaren hand in hand al ligt het zwaartepunt wel bij elektronische muziekjes. No levert met “Dry Cut” een droge maar sterke, eigentijdse dark wave / post punk song af, scherp en dansbaar op de limiet.

“Magdaleine” van Lovethemachine And The Fokker is  een intieme soundscape die mij aan de lp “Songs Of Love And Lust” (uit 1984) van Chris & Cosey doet denken. Ken uw klassiekers. Referenties kunnen zowaar slechter vallen.  Le Chocolat Noir heeft het voorrecht met twee nummers present te mogen tekenen. Hoe men tegenwoordig de bandnamen kiest weet ik niet, maar de muziek op “Carribean Market Rush” doet aan als vroeg  jaren  80 proto industrial met  dwepende uithalen ergens tussen Throbbing Gristle, Foetus en Nurse With Wound, een geluid dat in de jaren 90 verder werd opgepikt door een band als Mental Measuretech of  Phallus Die zo u wil. Gezellige bende. Al hoor ik ook een zeer premature Dive, zo zonder megafoon. De andere bijdrage van Chocolat Noir “Da Li” (ja, in twee woorden) is dan weer van een soort DAF kaliber, een beetje surrealisme op zijn tijd kan geen kwaad.  

Scannoir is een andere mij onbekende naam die de kamasutra verbastert tot “Kawasupra” en een synth lijn uitspuwt waarvan ik zeker ben dat ik die nog ergens heb gehoord, wat is dit o zo jaren 80 maar o zo heerlijk onbevangen en donker. Dan zijn we aan de naar mijn subjectieve welbevinden 'mindere' bijdragen toe.  Lovethemachine mag met “Gagarin On Drugs” ook een keertje solo, al bevalt de trip hem niet te best, een soort electro soul pop met een grimmig randje die mijn aandacht niet vast weet te houden. Dat is ook het geval voor Israel Padilla dat met “Zona Exterior Segura” ietwat te ver afglijdt in een techno pop mélange, maar dat wel goed in elkaar zit.  

Dan is “Soil” van Smforma  Vs Morbia iets pittiger van karakter, vrouwelijke gespierde ebm anno 2023 met de verleiding van een  onderkoelde pop diva. Ramon Moya bracht deze “Control Resistance” mee uit zijn speelkelder en assembleert een flitsende electro techno track die, net zoals het spel in de kelder van Ramon, niet al te veel om het lijf heeft maar eens erin kom je er dus niet meer uit. Verslavend is het wel. Dark Vektor is poppy sci-fi electro techno voor de hippe club, al klinkt het nummer dan wel weer retro. Asymetric80, het kan aan mij liggen maar best wel veel onbekende namen op deze verzameling,  doet zowat hetzelfde, electro en techno combineren, tot een eerder monotone dansbare endzeit pop voor de clubs. Alqa mocht met “The Witch’s Curse” de compilatie aftrappen, een donkere en trippende dreiging, maar de vloek is hier ongetwijfeld dat overdaad schaadt en hoewel zeker meer dan  vijf  echt keigoede nummers op deze “Aleatory Choas Fourth Chapter” staan wordt er naar het einde wat te veel uit het trendy electro vaatje getapt en dat is een beetje jammer. Maar klagen doe ik niet, een compilatie heeft net tot doel nieuwe namen op te pikken en als er dan ruim een handvol mijn interesse weten weg te dragen, wel dan ben ik tevreden. Ik hoop van u hetzelfde.

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.