Recensie

Verzamel box (vinyl 6 lp): Young Limbs Rise Again: The Story Of The Batcave Nightclub 1982 - 1985

Genre(s)


Hoe begin je aan de review van een kunstwerkje. Meer zelfs, een stuk geschiedenis en zweem nostalgie. En neen dat is geen vies woord. Ik kan makkelijk ettelijke virtuele pagina’s vullen, al zeker als ik alle 6 lp’s in deze box, goed voor 63 nummers, aan bod laat komen of de 90 nummers die de 5 cd’s van de cd box vullen. Weinig zinvol gezien u allicht het overgrote deel van de hier gepresenteerde muziekjes reeds kent, of dat zou toch moeten. Ik zou me natuurlijk ook kunnen beperken tot de meer regulaire dlp versie maar die ontbeert dan weer het unieke en exclusieve (foto) boek met hardcover die wel deel uitmaakt van de box versies en wat mij betreft is dit boek net een meerwaarde bij dit luxueuze maar prijzige pakket.

Ooit was deze muziek geen luxe, eerder een noodzaak, een levensstijl in de marge maar zelfs de batcave kinderen zijn groot en ja zelfs kapitaalkrachtig geworden getuige het niet malse prijskaartje. De box ademt dan ook luxe, de lp en cd versie kennen zelfs een aparte cover en de inlay’s van de lp’s ogen ook zeer aantrekkelijk in hun diepblauw, geel en rood batcave jasje. Muzikaal is de meest opvallende schijf wellicht de zesde die de titel “Hell Raiser (The Glam Rock Roots) meekreeg omdat de batcave muziek vooral daarin zijn oorsprong vond. Op die schijf vind ik en wellicht u ook de meeste mij ‘onbekende’ nummers of in elk geval nummers die ik nog niet in mijn collectie had steken. Suicide, Iggy Pop, Roxy Music of Brain Eno en Lou Reed zijn allicht evidenties maar Mick Ronson of The Sweet misschien net iets minder evident aan batcave (of goth) te linken. Toch wortelde uit die muziek vooraan in de jaren  80 de Londense Batcave club scene die ook een thuis zou worden voor latere iconen als Robert Smith, Nick Cave, Siouxsie Sioux,... Meer over de geschiedenis van deze club nachten (want de feestjes gingen door op meerdere locaties in Londen) vindt u  via deze link.

Dat op vandaag de naam batcave nog altijd aan een met gothic(rock) gerelateerde muziekvorm wordt opgehangen bewijst de historische impact van deze club nachten en de toen eigenzinnige muziek, van  beginnend elektronisch experiment, dansbare dwarse en donkere pop over  gothic rockende gitaren tot de meer commerciële new wave uit datzelfde era, de jaren 80. Voor elk wat wils zonder meer maar vooral, gevarieerd, eigenzinnig,  gepassioneerd en creatief.

Laat ik hier nog even een paar opmerkelijke feiten aanhalen. Nooit verwachtte ik hier een speels “Let’s Go To Bed’ (The Cure) te horen en al evenmin een extended versie van het briljante “The Temple Of Love” al heb ik dat dan al honderd keer te veel gehoord. Hier staat het op zijn plaats en het schudt en beeft als in 1983, onsterfelijk gewoon net zoals het orkestje dat het uitbraakte, The Sisters Of Mercy.  En onsterfelijk zijn wel meerdere nummers op deze vinylschijven, die wonderwel de sfeer ademen van die magische jaren 80, veel meer dan de cd versies want die waren er toen nauwelijks of nog helemaal niet. Oordeelt u vooral zelf  door de  track list (van de lp versie) onder deze review te doorlopen.

Maar laat me toe vergeten parels als “The Garbage Man” van The Cramps (zie clip), de voorloper van Dead Or Alive, Nighmares in Wax met “Black Leather” zowat proto goth, The Flowerpot Men met het veel te snel vergeten “Jo’s So Mean To Josephine” (zie clip),  The Glove’s “Like An Animal” de speelse escapade van  Robert Smith (The Cure) met Steve Severin (Siouxsie And The Banshees) bijgestaan door vocaliste Jeanette Landray en nog veel meer voor de puntschoen te gooien.

Ik ben nog niet uitgezongen want ook “Dance With Me” van The Lords of The New Church,  de experimentele pop van Vicious Pink “Cccan’t See You” of die typische post punk goth sfeer van o.a. Flesh For Lulu (zie clip) staan hier in hun meest fijne zwarte groeven te blinken. Zelfs  “I Travel”, dé danskraker van The Simple Minds die het tot de hitparades schopte kreeg zijn stek. Kortzichtig waren de alternatieve jaren 80 allerminst.  Uren nostalgische luisterplezier naar lang vervolgen maar nog altijd niet vergeten tijden.

Het doelpubliek van deze box is ondertussen allicht dik over de 50 en meer wat alleen maar bewijst hoeveel indruk dit totaalpakket van kunst, rebellie, creativiteit, eigenzinnige mode en muziek heeft gemaakt, gothic zou het allegaartje met veel zin voor de esthetiek van de schaduwzijde omarmen. Een impact die helemaal duidelijk wordt als je deze box in de polletjes houdt, toen waren de nachten nog onvermoeibaar, het nachtleven eigenzinnig en bruisend en terwijl nu iedereen de woorden vol heeft van gendergelijkheid, LGTB,... wel in deze scene was toen al alles rondom rond en breed geaccepteerd. Taboeloos en excentriek. Extravert voor een onwetende buitenwereld, introverte emotie voor de  incrowd.

Toen do it yourself nog inhoud had en de deelnemers nog zelf aan het roer stonden van een cult scene zonder dat die door de onbegrijpende reguliere media werd gekaapt. Laat deze box een aanzet zijn voor jonge meiden en jonge gasten om te zien hoe  hun ouders de banaliteit van het alledaagse overtroffen door te zijn wie ze waren, zonder de compromissen van de alles tot plat en saai gemiddelde consumerende sociale media. “Young Limbs Rise Again: The Story Of The Batcave Nightclub 1982 - 1985”  bruist van het leven, de levenslust en het plezier zoals het nu niet meer bruist, dus “Release The Bats” !!!

Tracklist van de 6 lp box "Young Limbs Rise Again : The Story Of The Batcave Nightclub 1982 - 1985

LP1: THE HOP (A NIGHT ON THE DANCEFLOOR 1)

Temple Of Love (Extended Version) -The Sisters Of Mercy 7.40

 Let's Go To Bed -The Cure 3.34

Incubus Succubus II -Xmal Deutschland 4.43

The Light Pours Out Of Me -Magazine 3.28

Garbageman -The Cramps-3.34

Kiss Kiss Bang Bang -Specimen-5.00

Pagan Lovesong (Vibeakimbo) -Virgin Prunes 6.49

Against The Wind - Getting The Fear 3.42

The Hop -Theatre Of Hate 2.57

Fodder -The March Violets 2.30

LP2: SLOWDIVE (A NIGHT ON THE DANCEFLOOR 2)

Follow The Leaders -Killing Joke 5.35

Slowdive -Siouxsie and the Banshees 4.18

Release The Bats -The Birthday Party 2.35

We Love You -The Psychedelic Furs 3.27

Black Leather -Nightmares In Wax 5.04

Strict Tempo -Dave Ball featuring Gavin Friday 3.42

Planet Claire -The B52's 4.33

My Daddy Is A Vampire -The Meteors 3.32

United -Throbbing Gristle 4.00

Collapsing New People -Fad Gadget 4.15

I Wish I Was A Girl -Wasted Youth 5.43

LP3: ADOLESCENT SEX (A NIGHT ON THE DANCEFLOOR 3)

Ignore The Machine -Alien Sex Fiend 6.47

Being Boiled –The Human League 4.22

Soul Inside -Soft Cell 4.31

Copped It -The Fall 4.15

Kick! -Adam & The Ants 2.06

Adolescent Sex -Japan 3.42

Dr Mabuse(First Life) -Propaganda 5.02

Like An Animal -The Glove 4.42

Punch Drunk -Gene Loves Jezebel 2.23

Jo's So Mean To Josephine -Flowerpot Men 5.00

LP4: CLUB COUNTRY (A NIGHT ON THE DANCEFLOOR 4)

Resurrection Joe (Long Version) -The Cult 6.04

Club Country (12” Version) -The Associates 6.57

All About You -Scars 5.06

Your Turn To Run -Malaria! 4.09

Metal Dance -SPK 3.39

This Is Not A Love Song (12” Version) -PiL 4.29

The Back Of Love -Echo and the Bunnymen 3.13

I Travel (Extended Version) -Simple Minds 6.03

The The-Uncertain Smile 4.56

Cccan't You See… -Vicious Pink 3.32

LP5: SEXBEAT (THE BANDS WHO PLAYED)

Dead Man's Autochop-Specimen 3.57

Sexbeat-Sexbeat3.35

RIP -Alien Sex Fiend 3.49

Last Year's Wife (12” Version) -Zero LeCrêche4.35

Sleaze -Marc and the Mambas 7.22

Roman Candle (12” Version) -Flesh For Lulu 10.18

Deathwish -Christian Death 2.13

Dance With Me -Lords Of The New Church 3.43

Propaganda -Play Dead 3.15

Fats Terminal -Bone Orchard 2.45

LP6: HELL RAISER (THE GLAM ROCK ROOTS)

Hell Raiser-The Sweet 3.16

Telegram Sam -T Rex 3.42

All I Want Is You-Roxy Music 2.53

Roll Away The Stone-Mott The Hoople3.11

Needles In The Camel's Eye-Brian Eno 3.15

Only After Dark-Mick Ronson3.31

Amateur Hour-Sparks 3.37

Jet Boy-New York Dolls 4.41

Vicious-Lou Reed 2.55

Ghost Rider-Suicide 2.33

Fun Time-Iggy Pop 2.53

Devil Gate Drive-Suzi Quatro 3.47

 

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.