Recensie

Turmion Kätilöt: Omen X

Genre(s)


Fins leren om te kunnen meebrullen met Turmion Kätilöt, ik speel ermee. Verdorie, dit tiende album, waarmee ze hun twintigste verjaardag vieren, is er alweer boenk op. Het is hun tweede op Nuclear Blast. Een label waar ze perfect thuishoren.

Omen X heeft alles waarom ik een grote fan ben van dit amalgaam van nineties eurodance en extreme industrial metal: boenkende drums, hakkende gitaarriffs, twee zangers die elkaar heel zo goed aanvullen dat het voor sommigen mogelijk niet eens opvalt dat het er twee zijn, vrouwenzang in de achtergrond, onvoorspelbare bridges en rare tussenstukken die werken (o.a. eentje die kort bij Aloha Oe komt). En catchy zanglijnen die uitnodigen tot luidkeels meezingen.

En dan vergeet ik nog een heel belangrijke: de productie en mix. Turmion Kätilöt is een ingewikkelde productielaagjescake, een bombastische frequentiepuzzel. MC Raaka Pee kent echter zijn stiel. Het wordt geen brei. Je hoort elke laag synthesizer, elke pianonoot, het kinderkoor, het Gregoriaans , strijkers, een sax, een 80ies computergameriedel ... Zelfs al zijn het vooral de drums en de zang die op de voorgrond de songs vooruitdrijven.

Omen X gaat verder op de weg van hun meer recente werk. Een weg die meer bombastisch en 'minder metal' is dan hun vroege albums. Om mensen die hen niet kennen te duiden in welke hoek Turmion Kätilöt te vinden is, worden ze al wel eens genoemd in dezelfde zin als Rammstein, terwijl beide bands totaal verschillend zijn. Turmion Kätilöt is echt dansbaar bijvoorbeeld en wordt op geen enkel moment muziek die in een theater zou passen. Turmion Kätilöt is veel extremer en zal zeker een deel van de Rammstein fans aanspreken, maar daarom zeker niet allemaal.

Met zijn 39 minuten 31 seconden is Omen X een plaat met een standaard-elpee lengte, maar naar 2023 maatstaven wat kort. Negen van de elf nummers duren ongeveer drie en halve minuut. De andere twee duren om en bij de vier minuten. Langer had Omen X echter niet moeten zijn. Van de eerste tot de laatste noot is dit album af. Er zit geen minder goed nummer in. Of eentje dat er wat uitsteekt, wat bij de vorige platen bij het laatste nummer het geval was.

Deze 11 songs zijn stuk voor stuk hits!

Toeren met Beast in Black en Nightwish en de deal met Nuclear Blast brengen de band eindelijk buiten Finland en op een niveau dat ze verdienen.

Ook live zijn ze zeker niet te versmaden!

Over Steven 'Stel' Redant

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.