Recensie

Tunnels Of Āh: The Smeared Cloth (2012-2018 Unearthed)

Genre(s)


Stephen Reuben Burroughs heet de man achter het Britse dark ambient/industrial en drone project Tunnels Of Āh. Naast Tunnels Of Āh houdt hij er ook nog het industrial noise project Frag op na. De man zat ook in de invloedrijke alternatieve band Head Of David (alternative rock met punk en industrial invloeden), die vooral bekend is om het feit dat ex-Napalm Death gitarist Justin K. Broadrick bij de band drumde alvorens Godflesh op te richten. Head Of David splitte in 1991. Net als Stephen Reuben Burroughs met deze Tunnels Of Āh compilatie, vond ook Justin K. Broadrick trouwens zijn weg naar het Poolse Zoharum label en zit nu in Exit Electronics waarvan we onlangs het album “Learn The Hard Way” bespraken.

Van Tunnels Of Āh verschenen tot op heden de albums “Lost Corridors” (2013), “Thus Avici” (2015), “Surgical Fires” (2016), “Charnel Transmissions” (2018) en “Deathless Mind” (2020), steeds op het Cold Spring label en tenslotte een zesde album, “Iron Speaks” (2021) op Hypershape Records.

Zoharum brengt nu op een dubbele cd onuitgegeven materiaal uit dat dateert uit de vroegere jaren van het project. Soms roepen de dronescapes associaties op met oude rituelen, inktzwarte duisternis of het gevoel van kilheid en leegte dat uit een diepe kerker komt. Zelf noemt de artiest het 'industrial esoterica for veterans of the psychick war’. Wat mij eigenlijk het meest intrigeert aan deze act is waar Burroughs eigenlijk de weirde projectnaam Tunnels Of Āh vandaan haalt… Mysterie, mysterie.

Het eerste schijfje “The Smeared Cloth I - 2012-2015 Unearthed” (11 tracks, 77 minuten) bevat onuitgegeven materiaal uit de periode pre-“Lost Corridors” en uit de “Thus Avici” sessies. Het tweede schijfje “The Smeared Cloth II - 2016-2018 Unearthed” (10 tracks, 67 minuten) bevat onuitgegeven materiaal uit de periode tussen de albums “Surgical Fires” en “Charnel Transmissions”.

Twee schijfjes met 21 tracks van samen bijna 2,5 uur minimalistische drone, met een klankkleur ergens tussen dark ambient en death industrial. Ik kan me voorstellen dat het voor de niet-drone-freak amper beluisterbaar is of toch niet in één keer.

Uitschieters zijn voor mij op het eerste schijfje “Fountain Of Life”, een enorm duistere en dreigende track, “The Cloth Is Smeared” met poëzie die wordt gedeclameerd over de mistroostige drones, “Great Darkness” met geheimzinnig gefluister en weirde ritmische effecten en vooral de slottrack “In A Pig Ark Dark” (mijn favoriete track van het ganse dubbelalbum), net als “Fountain Of Life” een werkelijk inktzwarte track maar dan met een soort creepy vervormde en geloopte religieuze koorsamples (of zo klinkt het toch).

Op het tweede schijfje valt de openingstrack “To The Paschal Victim” op, drone dark ambient met spoken word evoluerend naar meer harsh klinkende industrial. “Circumcision (Hunter Christ)” (met zijn haast 10 minuten de langste track van deze dubbelaar) bevat religieuze gezangen, naar ik vermoed afkomstig van een besnijdenisritueel (het zou maar al te logisch zijn). “Multi-Storey” tenslotte bevat zowel spoken word alsook een soort mystiek klinkende gezangen.

Voor fans van eerder extreme drone dark ambient en industrial, die niet vies zijn van een soort trance inducerend minimalisme, is dit een interessante release.

https://www.facebook.com/TheTunnelsOfAh

https://tunnelsofh.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.