Recensie

Toxic Razor: Selections

Genre(s)


Uit Athene bereikt ons een cd’tje dat een selectie biedt van de vele bands en projecten uit de stal van Toxic Razor, een wel erg nijvere Griek die bij ons wellicht het meest bekend is als de helft van het minimal wave duo Paradox Obscur (met Kriistal Ann), opgericht in 2014. En van deze illustere Griekse act krijgen we hier uiteraard ook een song te horen op deze overzichtscompilatie: “Enhancer”, een door Toxic Razor ingezongen, dansbare minimal synthwavesong song, gelicht van het album “Artifact” uit 2017.

Maar liefst negen verschillende muzikale projecten van Toxic Razor staan er zo verzameld op “Selections” (30 minuten speelduur). Sommige zijn ons wel bekend en werden door ons in het verleden reeds gereviewd. Naast het welbekende Paradox Obscur zijn dat bijvoorbeeld Eerie Sopor, Toxic Razor’s meest dark wave en electrogoth getinte act waarvan we eerder de 5 track EP “The Plague That Lingers On The Plains” bespraken. “Fierce Intelligence”, heet de song die we hier krijgen voorgeschoteld, met koele stem gezongen over koude beats. Beatbox Machinery kennen we ook al langer. Ook van deze act bespraken we bij Dark Entries in het verleden meerdere releases. De compilatiebijdrage “Tele-Synthesized” klinkt als synthwave met een vervormd vocoder-achtig stemmetje en tal van spacey effecten. En ook Metal Disco is al lang geen onbekende meer voor ons. “Blackened” heet het hier gepresenteerde nummer, een vlotte, dansbare en energieke earcatcher en we kenden het reeds van het album “Vade Mecum” (2018).

Daarnaast staan er op het schijfje ook een aantal meer obscure acts op die ons tot voor kort nog niet bekend waren. Zo opent het schijfje met “Cold Textures” van de act Ceremonial Doom Hex, spooky en gloomy dark wave en synthwave die wel wat aan Eerie Sopor doet denken.

Body Expander is dan weer een soort dark electro en minimale synthwave, vrij nauw aansluitend bij de sound van Paradox Obscur. “Eating The Wires Of Cold Misinformation” heet de hier aanwezige, ijskoude track.  

Harsh Aesthetics klinkt vervolgens old school cold wave en koude synthpop, erg eighties ook en muzikaal doet de track "Tremor Tactics" me wel een tikkeltje denken aan Anne Clark met David Harrow maar meer nog aan de Belgische act Absolute Body Control (de minimal wave voorloper van The Klinik). Dit is mijn favoriete track van de compilatie

Ook Vanity Drum zit qua sound ergens in het bereik van synthpop, synthwave en elektronische cold wave en staat hierop met het catchy “Nightdrive”.

Afsluiter Geometry Combat is de meest harshe track, qua sound aanleunend bij de dark electro van de nineties: Project Pitchfork, Calva Y Nada, Eternal Afflict etcetera. “Bleeding Inside” werd een ferme, stevige en dansbare track - gezongen met een stem met wel erg veel effecten op - als waardige afsluiter van de compilatie.

Voor fans van Paradox Obscur die benieuwd zijn waar de mannelijke helft van het duo zich nog zoal allemaal mee bezighhoudt is dit een gedroomde kennismaking, maar evengoed is dit een interessant schijfje voor de gemiddelde minimal wave, synthwave, dark wave, dark electro, ebm fan. De compilatie verscheen op het eigen label Werkstatt Recordings


Merch | Werkstatt Recordings (bandcamp.com)
337. Toxic Razor ● Selections | V/A | Werkstatt Recordings (bandcamp.com)


Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.