Recensie

The Ultimate Dreamers: Violent Ghost EP

Genre(s)


The Ultimate Dreamers zitten niet stil. In maart kwam de eerste plaat ‘Echoing Reverie’ uit, en vorige maand kwam dan de nieuwe ep ‘Violent Ghost’ uit. Nu, in wezen is dit een ep die gelinkt is aan ‘Echoing Reverie’, want het herneemt drie nummers uit die plaat in verschillende mixen. Het koppelen van een plaat aan een remix-ep is een courante praktijk bij Alfa Matrix, en dus ook bij Spleen+, het wavedochtertje van het glorierijke platenlabel.

Voor diegenen die The Ultimate Dreamers nog niet kenden, recapituleren we even. De groep wordt in 1986 gevormd in het Waalse Lessen, en bestond tot 1991. Aan het hoofd stond Frédéric Cotton, die later furore maakte als concertorganisator bij Fantastique.Nights en Trolls & Légendes. Toen Frédéric ondanks zijn drukke baan tijdens corona noodgedwongen thuis zat, ging hij op zoek naar de oude opnames op zijn zolder, en nam die terug door.

Met de opnames stapte hij naar het intussen zeer betreurde Wool-E Discs, dat een compilatie van de oude nummers uitgaf op cd en op vinyl. Intussen had Frédéric zijn oude kompanen verzameld om opnieuw live te spelen, en zelfs om nieuwe nummers te spelen. Het resultaat was het reeds vermelde ‘Echoing Reverie’, waarvan we schreven dat het een grote sprong richting modernere en complexere muziek maakte, zonder evenwel de newwavewortels te verloochenen.

Hoe smaakt de remix-ep ‘Violent Ghost’ dan, vraagt u zich af. Wel, hij valt met de deur in huis met de single-edit van ‘Big Violent’, een nummer dat ook al om aandacht schreeuwde op de originele plaat. Het nummer krijgt ook een remix door Patrick Codenys van Front 242, die eigenlijk klinkt alsof het een Frontnummer is. Buitengewoon geslaagd, en een aanrader voor elke fan van de EBM-pioniers.

Het tweede nummer dat onder handen wordt genomen is ‘Midnight’. Hier krijgen we een uitgeklede versie met enkel het hoogstnoodzakelijke minimum aan piano en bass, maar ook een meer ritmische remix door de Italiaanse electrogroep Shad Shadows. Ook het oorspronkelijk dromerige ‘Piano Ghost’ krijgt hier twee aangepaste versies, een rauwere remix door de groep zelf, en een zweverig-melancholische versie door het Franse darkwaveproject hørd.

Conclusie: de ‘Violent Ghost’-ep zet de kwaliteiten van The Ultimate Dreamers nog eens in de verf. De originele composities waren sterk en muzikaal, maar ook de originaliteit van de remixen is een grote meerwaarde van deze remix-ep. Wie de originele plaat ‘Echoing Reverie’ nog niet heeft, zou ik aanraden om daar te beginnen, al vind ik eigenlijk dat ook deze aanvullende ep best op zichzelf staat.

The Ultimate Dreamers

The Ultimate Dreamers spelen op 1 december op BIMfest in Sint-Niklaas, op 9 december in de Crossover Music Club in Gent, op 3 februari in Canal 10 in Mons en op 10 februari in L’Os à Moelle in Brussel.

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.