Recensie

The Ultimate Dreamers: Echoing Reverie (vinyl)

Genre(s)


Covid had zo ook zijn voordelen.  Zo betekende het een nieuwe doorstart voor het Brusselse The Ultimate Dreamers. Het hoe en wat leest u in de review van collega Xavier (klik hier), maar waar Spleen+, het sublabel van Alfa Matrix, al een cd de wereld in wierp doet het Nederlandse Wave Tension Records nu hetzelfde met een vinyl van “Echoing Reverie”, een album gevuld met nieuwe nummers van deze groep die oorspronkelijk het levenslicht zag in 1986 en een drietal jaar terug door covid werd gereanimeerd.  

In tegenstelling tot de cd versie kent de vinyl slechts 6 nummers, u moet het doen zonder de Implant remix en het origineel van “I Loved You”. U krijgt er wel een geurende vinyl voor in de plaats. Dat het geluid anders klinkt als bij hun in 2021, toen Wool-E Discs nog ademde,  uitgebrachte “Live Happily While Waiting For Death” is evident. Alles is complexer, meer uitgewerkt, maar de new wave wortels van weleer zijn er nog altijd, op het krachtige “Big Violent” in een strakke ietwat dandy aandoende post punk jas, op “A Day In The Life” met een melancholie die mij wat aan Clan Of Xymox doet denken en op “Midnight” (zie clip) dan weer badend in een dromerig, heerlijk wave pop / electro badje.

Maar alle nummers zijn qua compositie bijzonder sterk. “Polarized” werd reeds als vooraf singel uitgespeeld en wist op te vallen door een meer elektronische benadering die een beetje aansluiting vindt bij de eerste nummers van Clock DVA maar dan wel in een hipper en moderner kleedje. ‘Hell’s Bells” is een AC/DC-cover die je zoals die hier wordt ingespeeld gewoon niet verwacht, gewaagd, moedig en sterk klinkt. “Piano Ghost” tenslotte is, misschien nog meer dan de andere nummers 'dromerig', in die zin doen The Ultimate Dreamers hun naam dus alle eer aan, een vaststelling die collega Xavier ook maakte. Op vinyl voor de echte liefhebbers. Op 27 mei spelen The Ultimate Dreamers samen met At Night en Suir in de Canal 10 te Hautrage.

The Ultimate Dreamers

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.