Recensie

Lugola: The Truth Penetrates Your Mouth

Genre(s)


Ik kan het niet helpen maar ik moet steeds aan Tolkiens elfenprins Legolas denken bij het horen van de naam Lugola. Verwacht hier echter absoluut geen pastorale folk of new agerige ambient zoals bijvoorbeeld bij de Oostenrijker Gandalf. Nee, Lugola brengt compromisloze harsh noise, power electronics en death industrial in het straatje van Con-Dom, Brighter Death Now, Sutcliffe Jügend, Whitehouse en consoorten.

Lugola is een Poolse act die bestaat sinds 2012. Michał ‘Neithan’ Kiełbasa heet de man achter het project en naast een paar albums in eigen beheer bracht hij in 2021 het debuut “You Are Not Special” uit op Steinklang. Hij woont in Tarnowskie Góry, een stad in Silezië in Zuid-Polen.

De man zit ook in het noiserock project Whalesong waarvan we nog niet zo lang geleden het album “Leaving A Dream” bespraken en in  Harmony Of Struggle, waarvan je de recensie van het debuutalbum “Tearing Your Mind To Pieces” uit 2022 hier kan lezen.

Vorig jaar bespraken we van Lugola nog het live album “Live at XX Wrocław Industrial Festival”, dat net als het nieuwe album “The Truth Penetrates Your Mouth” (9 tracks, 41 minuten speelduur) bij het Poolse experimental-(dark) ambient-industrial-postpunk label Zoharum uitkwam.

Op zijn nieuwe album doorbreekt Lugola weer alle beperkingen zonder enige interesse in het comfort van de luisteraar. De schreeuwerige vocals in het Engels zijn serieus overstuurd en niet altijd even verstaanbaar. De noise is vrij ritmisch van structuur maar naar melodieën moet je hier niet beginnen zoeken. In sommige tracks zitten er naast de vocals van Michał ‘Neithan’ Kiełbasa ook de vocals (zang kan je dit geschreeuw niet noemen) van een vrouw in.  

De titels van de nummers zijn weer enorm nihilistisch en misantropisch te noemen: “Hate Me Like I Hate Myself”, “How Much Are You Willing To Sacrifice To Remain Fucking Nobody” en nog meer negativisme vinden we in titels als “A Fucking Failure” en “Bitter Reality”. “Decompose” en “Obscene” dragen ook al niet bij aan een positievere sfeer.

Dit werd een nog intensere en radicalere plaat dan zijn veelgeprezen voorganger - meer ritmisch wel - en klaar om je mee te nemen naar een plek buiten je comfortzone.

https://www.facebook.com/lugolaofficial

https://lugola.bandcamp.com/music

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.