Recensie

The Neon Judgement: Blue Screens 1995 -2009 (vinyl)

  • Besproken op

    16 september 2023
  • Label

  • Release datum

    05 november 2023
  • Beoordeling

    8/10

Genre(s)


Eerder kondigden we hier in onze nieuwssectie deze nieuwe compilatie aan en al verschijnt de compilatie officieel pas begin november, dankzij Je M’En Fish mogen wij al over een fraai blauw (of wat dacht u) exemplaartje beschikken. Nu ja, eerder een gekleurde blauw wit print met een soortement blauwe vuurtong vlekken. Er zijn trouwens drie verschillende versies waarin het blauw de kleur zet. Zo. En dat aan een zachte prijs, € 20 euro voor een gekleurde vinyl, zeg nu zelf...

En wat krijgt u daar dan voor?  The Neon Judgement  uiteraard, een groep of eerder duo (TB Frank en Dirk Dadavo) die recent genieten van hun TNJ pensioen  maar het toch belangrijk vonden om ons luisteraars ook nog een keer kennis te laten maken met de latere jaren van de band. Immers, de fameuze jaren 80 releases zijn bij wijze van spreken al honderd keer gecompileerd maar ook diep in de jaren 90 en '00 na de succesrijke [PIAS] jaren bracht de groep nog albums uit. Drie om precies te zijn en telkenmale op een ander label; “At Devil’s Fork” (1995, Synthetic Symphony), “Daszoo”  (1998, KK Records) en “Smack” (2009 op Dirk Dadavo’s eigen DanceDelic-D label). Deze drie albums maken dan ook de inhoud van deze compilatie.

De A kant start met de remix versie van “A Nicer Person” (ook als singel verschenen), de hit uit “At Devil’s Fork” die een onmiskenbare The Neon Judgement stempel draagt, ook de 1995 versie van de cult hit “TV Treated” uit dit album komt aan bod. Helaas heb ik nooit gehouden van deze versie die een beetje krampachtig de grenzen met techno aftast en The Neon Judgement toont als een duo op zoek naar aansluiting bij een nieuw geluid terwijl hun originele 'sound' zo sterk was en is dat dit haast gedoemd was te mislukken. Ook “Serve” toont met ietwat hip hop flair dit zoeken maar haakt toch nog sterker aan bij de electro wave zoals we die van The Neon Judgement kennen.

Ondertussen zitten we trouwens al op de B-kant met onze naald, want de overige nummers op de A-zijde komen van het laatste album “Smack” dat wat mij betreft ondergewaardeerd is.  “Smack”  bewijst hier nog eens met  4 sterke nummers geheel in een eigen ietwat bijgeschaafde (we waren immers 2009) sound dat The Neon Judgement het nog altijd doet. “Leash” werd dan wel een hitje, maar ook nummers als “Shiny Hapiness”, “We are Confused” en vooral “The Great Consumer” (zie de live clip) zijn gewoon puike, dansbare electro wave.  Mocht u ze niet kennen, dan koop je maar beter deze release, meer nog, als je nu al bestelt als ‘vroege vogel” krijg je er zelfs gratis en voor niks een extra The Neon Judgement goodie bij! Neen, geen pin maar gesigneerde exemplaren van andere TNJ releases tot zelfs een test pressing toe! Voor meer informatie raadpleeg je de facebook pagina van Je M’ En Fish (klik de link).

Maar terug naar de B-zijde nu, daar prijken ook nog een paar niet vermelde songs uit het “Daszoo” album. Nummers die ietwat experimenteler klinken dan de electro wave die we van de groep kennen maar minder krampachtig zoeken of aansluiting willen vinden bij het geluid van een nieuwe generatie al is hier onderhuids ook een duidelijke invloed van het techno genre te horen. Ik heb het over de nummers “Hdrom Temptation”, “Jazzbox” (de singel van het album met zijn kenmerkend pompend basje en ‘inieminiemanimo’ lijntje) en “Turki”.  Met “Turki” is deze “Bleu Screens 1995 -2009”, net zoals de vinyl zelf, rond. Een compilatie die toont dat The Neon Judgement wel meer was dan hun, zeker in onze scene goed, gekende muziek uit de jaren 80 en een meer dan interessante toevoeging aan elke collectie van hij/zij/x die liefhebbert in alternatieve (Belgische) muziek of gewoon fan was en is van dit duo. Een fraaie samenwerking tussen Dirk Dadavo’s eigen DanceDelic-D label en het Je M’en Fish label. Gelimiteerd op 300 exemplaren!

The Neon Judgement (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.