Recensie

The Dreamside: Dreams Beyond The Veil (vinyl)

Genre(s)


Kent u deze nog? Het Nederlandse The Dreamside scoorde in 1994 met hun debuut “Pale Blue Lights” (Deathwish Office / East West) en het vervolg “Apaika” (1996, Nuclear Blast) enige aandacht in de toenmalige gothic scene. De fraaie stem van zangeres Kemi Vita, raakte ook een gevoelige snaar in de heavenly voices beweging en de groep werd opgepikt door de enige jaren later sterk aan populariteit winnende gothic metal scene.

Welaan, de groep is ondertussen terug actief en het fijne Belgische Je M’en Fish label komt daarom nu met de exclusieve vinylverzameling “Dreams Beyond The Veil” om deze Rotterdammers nog even in de ‘gothlight’ te zetten. Het oudste nummer dateert alweer van 1996 en luistert naar de naam “Apaika” uit het gelijknamige album dat zich een weg slingerde tussen heavenly voices darkwave tot een schoolvoorbeeld van gothic metal. Het eerste nummer “Open Your Eyes” waarop ene Rogue van het ooit populaire Amerikaanse The Crüxshadows mee de vocalen voor zijn rekening neemt, illustreert dit muzikale spectrum. Tussen The Crüxshadows en The Dreamside onstond er trouwens een ‘mooie romance’: zo gingen ze live met elkaar op toer en verscheen het album “Spin Moon Magic” bij het Amerikaanse label Dancing Ferret Records waar ook The Crüxshadows kind aan huis waren.

De melodieuze gothic metal van “Forsaken” komt uit datzelfde album en ook het titelnummer “Spin Moon Magic” laat een weliswaar strakkere gothic metal horen waarbij de stem van Kemi Vita contrasteert met het gitaargebeuk maar evenzeer zalft en een eerder hemels dan demonisch geluid in de song weeft. “Into A Frenzy”  kent dan weer meer een lieflijke rock natuur. Op de A zijde vinden we ook nog een akoestische versie van het dromerige en stralende “Silently Awake” dat dan weer uit het album “Lunar Nature” (2009) komt.

Effe de luie zetel uit om de dikke vinyl om te draaien en de naald op de B-kant te laten dansen. Vinyl is vast en zeker ook beter voor de conditie. Op die B zijde opent deze “Dreams Beyond The Veil” met “Mirror Moon”, het titelnummer van het gelijknamige album dat in 2001 bij Serenades Records verscheen, ergens tussen vrouwelijk aangestuurde gothic rock en goth metal. Het zou rond die tijd zijn dat dit genre, gothic metal,  ook zijn bloei kende en dat tot in 2014, getuige het nummer “Miracle Days” uit het op heden laatste studioalbum “The Sorrow Bearing Tree” (Spin Moon Records, 2014), zal worden volgehouden. Al herken je hier ook iets als symfonische metal en kleeft een term als ethereal rock ook mooi aan een nummer als “Sternenkind” (uit “Lunar Nature”).

Eindigen doen we met “Apaika”, een nummer dat ik al eerder vermeldde, meteen ook het oudste nummer op deze compilatie die de neuzen en vooral oren weer in de richting van The Dreamside doet zetten. Het bijzonder sfeervolle “Apaika” is allicht het meest experimentele en zelfs ietwat tribale en dwepende nummer van The Dreamside. Nederlanders die uitpakken met een wel bijzonder sfeervol geluid ergens tussen gothic, darkwave, gothic metal en ethereal (rock).  Het album wordt pas officieel losgelaten uit het Je M’en Fish kantoor op 1 september en dit om problemen met de levering door verlof bij transportdiensten te vermijden. Mocht u echter niet kunnen wachten dan kunt u nu reeds een mailtje sturen naar Je M’en Fish en is het mogelijk u deze vinyl eerder geleverd te krijgen.  Dat heet service.  O ja, en er komt geen digitale release, enkel deze in twee versies ‘splattered vinyl’, strikt gelimiteerd!

The Dreamside (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.