Recensie

The Bellwether Syndicate: Vestige & Vigil

Genre(s)


The Bellwether Syndicate, u las er op onze vernieuwde website al één en ander over.  Kort nog even herhalen zodat u bij de les blijft. The Bellwether Syndicate is sedert enige jaren het nieuwe project van levende legende William Faith (Christian Death, Mephisto Walz, Shadow Project, Faith and The Muse) dat hij samen met Scary Lady Sarah na het uiteenvallen van het geniale Faith And The Muse in het leven riep. Reeds in 2013 verscheen de eerste veelbelovende ep “The Night Watch” maar op een album was het wachten tot april 2023, jawel. Maar nu is deze “Vestige & Vigil” er eindelijk en wat meer is, ook in Europa.

Waar The Bellwether Syndicate al van bij aanvang een meer rockend en rechttoe rechtaan geluid liet horen, wordt dit op dit albumdebuut bevestigd. Gothic rock, zeer zeker maar met een aangepast retro timbre dat van zijn kant ook weer de toekomst heeft. Met een aantal nummers kon u via singels vooraf reeds kennismaken, het zwierige “Beacons” bijvoorbeeld met een post punk echo maar evenzeer het weemoedige en sfeervolle “Golden Age” waarvan Dark Entries u de clip hier nog recent presenteerde.  Ook “We All Rise” werd al enige maanden geleden uit het album geplukt en licht op tussen het  mijmeren en rebelleren, met een stevige uithaal, een gebalde vuist om je uit jouw luie zetel te schudden.  Als ik het me goed herinner moet “Republik” zowat de eerste song zijn die uit het album werd gepresenteerd, een nummer met kritiek over het voortdurende poraliseren van de samenleving, ietwat nerveus rockend. “Dystopian Mirror” kon u ook al horen, een meezinger die mij ietwat deed denken aan Then Comes Silence al heeft The Bellwether Syndicate wel en geheel terecht heel wat meer noten op zijn zang. Aardig billen schudden hier, gothic rock  met zwier en een bezwerende melodie.  Alle clips vindt u onderaan deze review nog een keertje terug.  Maar uiteraard is er ook heel wat wat u en ik nog niet eerder konden horen.

“Noir Thing” is een stevige goth rocker , een beetje speels zelfs, terwijl “Clarion”, de enige bijdrage is waarop Scary Lady Sarah de  vocalen voor haar rekening neemt, het geeft meteen een meer dromerige toets aan het nummer, een nummer dat anderzijds aansluiting vindt bij de Amerikaanse gothic traditie van vrouwelijk aangestuurde gothic bands, achterliggend rommelen immers de bassen en gitaren in traditionele gothic rock / death rock stijl. “Vigil” is dan weer strak in het pak, zoals The Bellwether Syndicate tegenwoordig wel eens op het podium durft te verschijnen, een zwart pak dan wel. Donker rockend, met een beetje venijn. Iets wat ook kan gezegd worden van “Wetworks” waarin de gitaren ijl schuren en waar de moderniteit schreeuwt op de achtergrond,  dansen of vluchten, ik verkies het eerste. “And If We Miss The Night” is een pompende bas vol mysterie zoals in de betere David Lynch films, mysterieus en sfeervol dromerig. Een beetje als de oplichtende , dodelijke asse van een sigaret diens rook de zinnen benevelt. Een beetje klagend ook en wanhopig. “Voltairine” is een fraai, instrumentaal en sfeervol sluitstuk, een dromerij ook, die voor één keer gitaren moet ontberen.

“Vestige & Vigil” is een album dat zowel krachtig als sfeervol klinkt en lijkt terug te grijpen naar de meer brachiale sound van gothic rock, weg van de tierlantijntjes al zit er veel meer in en achter de nummers en hebt u allicht, net als ik, meerdere luisterbeurten nodig om de kracht en de schoonheid van dit albumdebuut ten volle door te laten dringen. William Faith doet het weer,  op zijn eigenzinnige manier een album in elkaar knutselen, hierbij geholpen door zijn nieuwe muse Scary Lady Sarah, waar u als liefhebber van post punk, gothic rock, dark wave,... eigenlijk niet omheen kunt. Punt.

The Bellwether Syndicate

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.