Recensie

Symphony Of Sweden - Haunted

  • Besproken op

    09 februari 2024
  • Release datum

    07 februari 2024
  • Beoordeling

    9/10

Genre(s)


The missing link between pop and metal. Zo omschrijven de heren van de Zweedse band Symphony Of Sweden hun muziek. Toch is de band tot op heden relatief onbekend bij het grote publiek en al zeker bij de liefhebbers van het metal genre. Tijd om dit duo samen met hun nieuwe album ‘Haunted’, dat op 7 februari 2024 verscheen, even onder de loep te nemen. 

De band werd opgericht in januari 2020 nadat Pontus ‘Evan’ Hagberg voor de zoveelste keer een pakje ging afhalen in het afhaalpunt dat deel uitmaakte van de tabakswinkel van Linus ‘Lee’ Wester. Het was Lee al opgevallen dat het hier vaak om muziek gerelateerde pakketten ging, waardoor hij zich aan de vraag waagde of Evan met muziek bezig was. Evan nodigde Lee prompt uit in zijn opnamestudio, waar bij de eerste tonen die Lee zong, de puzzelstukken in elkaar vielen. Lee was als zanger en songwriter op zoek naar een producer en Evan was op zijn beurt op zoek naar een fantastische zanger. Win-win dus en dat zonder krasbiljet. Over een naam voor hun project waren de heren het echter niet meteen eens. Het woord ‘Symphony’ zat al een tijdje in het achterhoofd en na een aantal maanden werd daar gewoonweg ‘Of Sweden’ aan toegevoegd. Beiden vonden dit een commercieel geslaagde zet omwille van het positieve imago dat dit land met zich meedraagt en dat vooral op muzikaal gebied. 

Om nu te stellen dat de muziek van Symphony Of Sweden enkel een pop en metal sound bevat, lijkt een beetje kort door de bocht gezien er wel meerdere elementen met elkaar vermengd worden. Zo zijn we ook getuige van het ontstaan van een mooie cross-over van epische en klassieke fragmenten en een vleugje electro die kracht worden bijgezet door het stevige stemgeluid van Lee. Gooi daar nog  vervormde gitaren en akoestische drums bovenop en dan pas krijg je de unieke, gepolijste sound die garant staat voor een goed verteerbaar geheel. Dit geluid was eerder al te bewonderen op de eerste twee studioalbums: ‘Inner Demons’, uit 2021 en ‘Saints Of Yesterday’ uit 2022. Wie deze albums reeds beluisterde, zal zeker bekend zijn met songs  zoals ‘Champions’, ‘Will She Fight’ en ‘My Pride’. 

Bij het bekijken van het nieuwe album ‘Haunted’ vallen meteen drie bijzonderheden op. Net zoals de twee voorgangers bevat deze plaat in totaal 12 songs. De klok tikt bij de meeste nummers niet voorbij de drie minuten, waarmee deze op gelijke hoogte komt te staan dan ‘Inner Demons’ en ‘Saints Of Yesterday’. De formule om de boodschap per song kort maar krachtig in de oren van de luisteraar te katapulteren, heeft in het verleden zijn effect bewezen waardoor hier voor de repeat knop werd gekozen. Ook de albumhoes springt in het oog: wederom prijkt er een foto van beide bandleden op, inclusief maatpak, zonnebril en marcelleke. 

‘Haunted’ opent meteen met een knaller, de gelijknamige titelsong. Reeds vanaf de eerste tonen en woorden (‘I’m in your dreams, I’m haunting you’) worden we bij het nekvel gegrepen en meegesleurd in een soort van symbiose tussen het hoofdpersonage en zijn ‘prooi’. Op ‘Exit – When There’s Nowhere Else To Run’ gaat het er stevig aan toe, wat zijn hoogtepunt kent in een korte maar beklijvende gitaarsolo. ‘Get Out Of My Mind’ is een noodkreet om na een gebroken liefde eindelijk mentale rust te kunnen vinden. Het nummer baant zich een weg in het hoofd van de luisteraar waar de titel van de song keer op keer blijft doordrammen en versterkt wordt door de slagzin van het volgende nummer, ‘Bad Thoughts’ (‘Stop, she’s killing me, killing me, killing, killing me’). De epische tonen van ‘Even If Solo’ geven het personage draagkracht om zijn leven opnieuw op te pikken en bieden een voorzichtig positief toekomstperspectief . Op ‘Lay Them Down’ wordt een aantal versnellingen teruggeschakeld, wat resulteert in een eerste ballad waarin een oproep gelanceerd wordt om aan alle gevechten (in welke vorm dan ook) halt toe te roepen. Niet geheel onlogisch volgt het nummer ‘Show Me Love’, om vervolgens met ‘Down And Counting’, ‘Just Let It Bleed’ en ‘Black Painted Heart’ de pijn recht in de ogen te kijken. De afsluitende ballad ‘Goodbye’ stuurt de luisteraar letterlijk en figuurlijk met een schijnbare feel good vibe de nacht in. Schijnbaar, want achter de façade van popachtig klinkende songs, worden verhalen verteld van verscheurende hartzeer, gevechten met de buitenwereld en zichzelf, loslaten en wanhopig maar tevergeefs het evenwicht proberen vast te grijpen. Niets is dus wat het lijkt, waardoor dit album niet enkel onder de categorie pop en metal geplaatst kan worden. De donkere rand komt immers keer op keer om de hoek kijken.

website

bandcamp

Delen op

Tags

Over Annemarie Aerssens

Zag het levenslicht in het jaar waarin Depeche Mode werd opgericht. Sinds het veertiende levensjaar metalhead in hart en nieren, maar daar kwam in 1997 verandering in door het album Angst van Lacrimosa. Geïntrigeerd door de kille wave sound, werd het krakende internet uitgevlooid naar muziek en films met dezelfde sfeer, waardoor al snel een Eureka moment bereikt werd. In datzelfde jaar kwam de eerste cd uit het genre in huis: Leben in Niemandsland van Goethes Erben en een jaar later sneed het stemgeluid van Anna-Varney Cantodea door merg en been. En bleef daar tot op heden ook plakken. Op de vraag naar de favoriete song aller tijden, luidt het antwoord sinds 1998 steevast ‘Das Schweigen’ van Lacrimosa. Voelt zich als een vis in het water wanneer volgende muziekgenres door de geluidsbox knallen: darkwave, dark ambient, black metal, dark metal, doom metal, symphonic metal, gothic metal, gothic rock, Neue Deutsche Härte, Neue Deutsche Todeskunst, Aggrotech. In 2016 ingelijfd als Torma, één van de leden van het muziekproject Hedera helix alwaar een deel van de visuele performance wordt opgenomen. Sinds 2020 aan de slag bij Dark Entries om de eindredactie op zich te nemen en als bij wonder in 2022 eveneens in de pen gekropen, twintig jaar nadat de eerste editie van dit - toen nog papieren tijdschrift - tot verplichte literatuur werd uitgeroepen.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.