Recensie

Suicide Commando: Industrial Underground

Genre(s)


Voor zij die enkel vertrouwd zijn met het meer recente geluid van deze Belgische Suicide Commando zal deze “Industrial Underground” allicht een shockeffect teweegbrengen. Zij die evenwel de eerste officiële albums, “Critical Stage” (1994) en “Stored Images” (1995) een warm hart toedragen, zal het geluid van deze “Industrial Underground” minder bevreemdend overkomen. Immers, deze “Industrial Underground” is niets meer dan de eerste tape (“Suicide Commando” - 1988) ooit van dit Belgische fenomeen dat door Walhalla Records strikt gelimiteerd aan het vinyl wordt toevertrouwd. Strak plan.

Hoe mag dat Suicide Commando oergeluid, gemaakt met ‘slechts’ een Roland SH101, een BossDR110 DR en een BossDR220E, thuis opgenomen op 4 sporen, dan wel klinken? Wel, vooreerst louter instrumentaal, monotoon, kil en scherp. De missing link tussen industrial en wat later als minimal (revival) door het leven zou gaan, al was die minimal er uiteraard ook in de beginjaren (jaren 80) van de alternatieve electro. Dat er vet geknipoogd wordt naar in die dagen grote voorbeelden als Insekt, Vormito Negro en meer nog The Klinik (op deze vinyl prijkt een cover van “Sick In Your Mind”) mag geen verwondering wekken. Ritmiek uit de fabriek, donkere synth uithalen, bevreemden effecten anno 1988 die in het hier en nu voor velen allicht gedateerd klinken, maar nog niks van hun charmes verloren hebben.

De goede luisteraar hoort hier de kiemen van het eigenlijk cd debuut ”Critical Stage”, al zouden er tussen 1988 en 1993 eerst nog wel wat tapes verschijnen. Zo verscheen “Black Flowers” uit 1992 in 2016 op cd bij het Duitse Sleepless Records Berlin. Voor al wie houdt van de authentieke (Belgische) electro industrial sound van de jaren 80 is deze schijf een must en natuurlijk ook voor elke echte Suicide Commando fan die de muzikale wortels van zijn favoriete band verder wil uitdiepen. En wel tot aan het gaatje, want ouder vrijgegeven materiaal van Johan Van Roy zult u nergens vinden.

Mag ik u er dan ook nog even op wijzen dat er ondertussen ook een nagelnieuw album van Suicide Commando, “Goddestruktor” in de winkelrekken ligt? Maar toch maar eerst lekker deze, nostalgie? Ja en daar is niets mis mee. Het plaatje wordt overigens op 2 september, de officiële release datum, voorgesteld op de Walhalla label night in de Djingel Djangel (Antwerpen).

Suicide Commando
http://www.suicidecommando.be/

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.