Recensie

Stefan Weglowski: Smooth Inertia

Genre(s)


Het Glacial Movements label - zou het iets te maken hebben met het wegsmelten van de poolkappen - viert zijn 50ste release met de uitgave van “Smooth Inertia” van de Poolse componist, muzikant en docent Stefan Weglowski. Wie de naam van het label kent, weet dat de muziek onder het ambient label valt te vatten, glijdende eerder kille maar sfeervolle ambient. Vandaar dat ik de labelnaam meer dan goed gekozen vind.

Stefan Weglowski, docent media en kunst aan de Acadamy Of Fine Arts in Warschau, is met deze “Smooth Intertia” niet aan zijn proefstuk toe, het is nummer 5 op de teller.  Zijn ambiente composities lijken zich als een soort ijskristallen tapijten over de breekbare schoonheid van de natuur te leggen, kil in zekere zin, maar nooit echt donker of dreigend. IJskristallen die het felle zonlicht breken als het ware en waarbij beroep wordt gedaan op gastmuzikanten, field recordings (o.a. vogelgeluiden), stemsamples of een bewust ontstemde piano.

Avant-garde ambient zonder al te veel pretentie, die zeer sfeervol en relaxerend de huiskamer binnenrolt en op deze warme dagen voor de nodige verfrissing weet te zorgen.  We krijgen 5 nummers en één remix; “Deep Light”, “Ray Of Light”, “Time Brings Relief”, “Frozen Memory” en de Michal Wolski (mixer van dienst) remix van deze laatste die ruim boven de 11 minuten gaat. Doch voor het ambient genre helemaal niet zo uitzonderlijk. Voorbehouden aan de liefhebbers van dromerige en sfeervolle ambient dat geluid met de natuur wil verzoenen.

Stefan Weglowski (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.