Recensie

Sovjet War : Suburbia (ep)

Genre(s)


Sovjet War is terug, dat kon u al lezen in de review van “Psychopuppets” (Tracks And Traces, 2022) dat voor u kosteloos werd ontleed door de scherpe pen van collega Danny Quetin. Als u hier klikt komt u bij deze review terecht, de wonderen van het wereldwijde web nietwaar!  Waar “Psychopuppets” een overgangsplaat was tussen het verleden en het heden blijkt Sovjet War ook een toekomst te hebben al zit Poetin daar voor niks tussen.

“Suburbia” heet het nagelnieuwe bommetje van deze Groot Leuvenaars, een ep die 5 nieuwe nummers telt. Nummers die duidelijk wortelen in het (post)punk verleden, meer nog dit genre even moeiteloos over pakweg 4 decennia heen tillen want de wereld heeft nood aan meer punk en rebellie, dixit de organisatoren van het nieuwe Antwerpse punk festival Punxtatic waar Sovjet War afgelopen weekend een beetje oorlog mochten maken. En dat doen ze nog altijd voortreffelijk getuige hun vijf nieuwe nummers die punk ademen met de prefix post.

Lees; krachtige ritmiek, turbulente gitaren en respectvolle pogoënde bassen ... geen ongeleide projectielen dus, maar muziek met een missie. Daartoe zeggen de titels ook al één en ander, in 2024 is er weinig veranderd t.o.v de prille jaren 80 (de groep hield er mee op in 1984), integendeel het is misschien allemaal nog veel erger geworden: klimaatcrisis, oorlog, fake news, extreem gedachtegoed, pandemieën, steeds toenemende armoede en een verdere verrijking van de rijken,  Trump en Poetin ... ik zeg maar wat.  Sovjet War vertalen het in titels als “Boring Morning”, “In The Name Of Progress”, “Destination Zero”, “The Sudden Blow” en “Suburbia” ...   met een punkziel die hun leeftijd niet verraadt en even fris klinkt als ze dat pakweg 40 jaar geleden hadden gedaan. Zo moesten er meer zijn. Rauw maar met finesse.

Sovjet War (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.