Recensie

Solitude Within: When Kingdoms Fall

  • Besproken op

    28 januari 2023
  • Release datum

    22 oktober 2022
  • Beoordeling

    8/10

Genre(s)


De tijd dat we ons naar onze noorderburen moeten wenden voor een lekkere portie symfonische metal, ligt achter ons. De laatste jaren telt dit Belgenland een eigen arsenaal aan bands, degelijk geworteld en gevoed in dit genre. Solitude Within mag je hierbij rekenen.

In 2017 debuteerde dit kwintet met het uitstekende ‘Disappear’. Na een rijpingsperiode van vijf jaar (inclusief een coronapandemie) gooit Solitude Within opvolger ‘When Kingdoms Fall’ op de markt. Onherroepelijk kom je niet rond de grote voorbeelden zoals Delain, After Forever (ouder materiaal), Imperia en Within Temptation. Het is geen schande om steeds in een adem met deze bands vergeleken te worden. Het is kwestie om toch sprankelend uit de hoek te komen!

‘When Kingdoms Fall’, onder andere ook te verkrijgen in cd-vorm met knap artwork, herbergt 11 tracks. ‘Beautiful Broken …’ start met een lichte regenbui en sfeervolle strijkersintro. Enkele pianotoetsen later hoor je zangeres Emmelie Arents binnentreden (geslaagde harmonieën!). Geen hoge gillende sopraan, maar een krachtige middenregisterstem. Het refrein bevat gedrongen gitaarriffs en drumwerk, alles prima uitgebalanceerd. Op 'Land of Disarray' hoor je een scheutje grunts passeren!

In deze stijl, in eerder gezapig tempo schuiven ‘Further Away’ en titeltrack ‘When Kingdoms Fall’ voorbij. Ik vermeldde boven al de band Imperia. Luister eens naar de ballade ‘I’m not Lost’, dat doet me muzikaal wat denken aan ‘Broken Wings’ van Imperia. Echte zwakke nummers kan ik niet terugvinden. Zelf vind ik de uitgesmeerde keyboardpassages (strijkerspassages en pianogetokkel) echt geslaagd.

In 2022 stond deze band een tiental keer op het podium in België en Nederland. Hopelijk mogen ze in 2023 hun tourkalender dubbelspijzen. Ze verdienen dit. Als je de kans krijgt, ga supporteren voor Emmelie en haar mannenschare!

www.solitudewithin.be

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.