Recensie

Soft Riot: No. (vinyl)

  • Besproken op

    22 november 2023
  • Label

  • Release datum

    11 augustus 2023
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Soft Riot is niet meteen de meest bekende naam hier bij ons, al zag je deze Canadees misschien wel aan het werk op het Bimfest van vorig jaar? Ik in elk geval wel en ik was, ondanks wat technische miserie, best gecharmeerd door de riedels die deze meneer uit zijn apparatuur toverde. Dus grijp ik graag mijn kans om de meest recente release van deze Soft Roit, “No.” aan u voor te stellen.

Soft Riot is het soloproject van JJD (Jack Duckworth), een in Schotland residerende Canadees,  die zijn muzikale carrière  begon in de post punk / new wave bands Radio Berlin en Luna Red om na een paar jaar pauze solo als Soft Riot aan de slag te gaan, sedert 2010 als ik het goed voorheb. Ondertussen stampte Soft Riot al negen albums uit zijn machinerie en deze “No.” (Wave Tension / Possession Records)  heeft de eer de tiende te zijn.

Muzikaal puurt Soft Riot muziek uit de synths die ergens italo disco, electro pop, synth wave en een snuif minimal electro punk met elkaar verenigen. Het maakt de nummers dansbaar en krachtig, zoals het van een clip voorziene openingsnummer “Linked Between Two Minds” perfect illustreert. Het maakt dat het geluid van deze Soft Riot relatief makkelijk is te herkennen tussen alle synth wave door en dat is meer dan niet een goed teken. “Crashing Into Tomorrow”  is minimaler, meer punky van nature, terwijl het refrein zeer 'eighties' aandoet, een jaren 80 gevoel dat verder doorwaait in “It Never Takes Long To Say No”. Een nummer dat ietwat klinkt alsof een beginnende The Human League een verjongingskuur heeft ondergaan. “Shouldering” is een valse trage, een beetje Blancmange (om eens een andere, betere electro pop band uit de jaren 80 te noemen), slepend met een hartslag die het eerder dromerige arrangement gepast weet te doorbreken, eigenlijk één van mijn favoriete nummers op deze “No.”...

Zo hierbij neem ik eventjes de tijd om de gitzwarte vinyl om te draaien en u kennis te laten maken met de B-zijde, die ietwat experimenteel begint met “When It Comes On Strong”, een nummer  dat evenwel gauw zijn weg vindt in minimal electro met een zekere dark wave feel, “Wishing You Were Wrong” trekt de dansregisters nog eens open, met een hybride electro pop deun die lonkt naar italo disco. Want ook die invloed is merkbaar aanwezig op deze nieuwe Soft Riot. Al is het nooit echt prominent aanwezig, het spookt als het ware door de hoekige, soms drammerige en zware composities.

Zoals in “Just A Vapour” dat op een punky ritme drijft en waarbij de nooit evidente synths zalven en slaan, tegendraags en overhoeks. “A Spade Is Played Again” kent notoire jaren 80 riedels en om af te sluiten laat “Won’t Fade Out” me met mijn hoofd bij de new romantics van de jaren 80 achter, een beetje oude Spandau Ballet maar dan met ballen. Kortom deze ”No.” van Soft Riot laat zich niet licht inschrijven in enig genre. Al blijven de invloeden wel duidelijk aanwezig in een ietwat bizarre mélange aan stijlen die de jaren 80 combineren met een actueel synth wave geluid. Soft Riot de actuele tegenstroom, retro electro pop met weerhaken. Neen, meer dan dat. Een bijzonder en uniek geluid en dat, beste lezer, moet ook in onze scene gekoesterd en goed bewaard.

Soft Riot

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.