Recensie

Sleepbomb: The Cabinet of Dr. Caligari

Genre(s)


Inspiratie vind je overal. Voor hun nieuwe studioalbum zocht het Amerikaanse Sleepbomb inspiratie bij de Duitse stomme film ‘The Cabinet of dr. Caligari’ uit 1920. Kort samengevat vertelt deze horrorfilm het verhaal van de uitgerangeerde Doctor Caligari, zijn trouwe slaapwandelaar Cesare en hun verband met een aantal moorden in het Duitse bergdorp Holstenwall. Het zou een ideale inspiratiebron geweest kunnen zijn voor The Vision Bleak, niet?

Dit viertal uit San Francisco waren er sneller bij. Sleepbomb staat voor licht psychedelische,  maar stevige doom/sludge metal. Je weet wat dat wil zeggen: lange, uitgesponnen nummers die niet malen om grote verrassingen, daarentegen wel rustig verder kabbelen en rijpen tot grootse klanktapijten. Het album is onderverdeeld in zes ‘Acts’, los van de ‘Prelude’ en twee andere ‘Interludes’ (goed voor 64 minuten muziek). 'Act I' en 'Act II' zijn vergelijkbaar, maar na het intermezzo blijkt 'Act III' veel lichter en sfeervoller te zijn. Act IV' en 'Act V' liggen weer op hetzelfde terrein als 'Act I' en 'Act II'. Misschien dat je in deze vier langere tracks de echte identiteit van het album voelt? Het is langzaam, donker en nooit gehaast, de sfeer druipt van de toetsen en de galmende gitaar zoekt naar houvast in alle eenzaamheid …

Voor liefhebbers van het geduld (wat tegenwoordig zeldzaam wordt) om te baden in een donkere verwardheid en vervreemding van deze wereld een aanrader.

Sleepbomb

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.