Recensie

Skinny Puppy: PIAS40-reeks (vinyl)

  • Besproken op

    13 augustus 2023
  • Label

  • Release datum

    23 juni 2023
  • Beoordeling

    9/10

Genre(s)


U vraagt zich misschien af hoe deze legendarische Canadezen op een verzamelreeks naar aanleiding van 40 jaar PIAS terechtkomen? Eenvoudig: Scarface, een ondertussen gestopt sublabel van Play It Again Sam!, bracht de eerste albums naar de Benelux. “Remission” (het debuut uit 1984) en “Bites”  dat bij het geboortejaar in 1985 door Scarface ook al op lp was uitgegeven. De singel “Dig It “van zijn kant verscheen in 1986 dan weer wel op vinyl bij PIAS net als het album “The Perpetual Intercourse” waaruit deze  singel werd getrokken.

Dat deze populaire en grensverleggende Canadezen niet mochten ontbreken is dan zowat zo helder als ons zeewater al lang niet meer is. Later zou Nettwerk Europe boven de doopvont worden gehouden en nauw gaan samenwerken met PIAS, Nettwerk was het Canadese moederlabel van de band. De 4 nummers, wat mij betreft hadden het er veel meer kunnen en vooral mogen zijn, die hier aan bod komen zijn het geniale “Smothered Hope”, het evenzeer geniale “Addiction (first dose)”, het weerom geniale “Dig It” en het meer dan geniale en alom bekende “Assimalate” (de monsterhit van Skinny Puppy in het alternatieve circuit met goede smaak zeg maar).

Zou dit vinyltje dan niet geniaal kunnen zijn? Juist! De electro industrial en zelfs gotische inslag van de muziek was toch weer net wat anders dan wat we hier in die jaren op het Europese vasteland gewend waren, maar daarom niet minder goed, integendeel.  Nadien ging de groep een meer crossover  richting uit en is de band rond Nivek Ogre en cEvin Key anno 2023 nog altijd 'alive and kicking'. Al toeren ze wel voor een laatste keer, exclusief in Amerika rond. Maar geloof me, dit is en was wat mij betreft hun meest relevante en beste periode! Haal ze in huis  of nog een keer in huis, opdat u de goede smaak nooit verliest.

Skinny Puppy

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.