The Cure is een fenomeen, alom gekend en overlevers van de post punk en new wave jaren. De enige groep die zowel vrolijke popdeuntjes als gitzwarte cold wave nummers mag schrijven en telkens au serieux wordt genomen. Robert Smith is dan ook gewoon een sympathieke knul, een fantastisch 'singer song writer' en begenadigd gitarist. Een man die zijn schaduwen niet schuwt maar evengoed vrolijk kan zijn, als het leven zelve als het ware. Dat er over deze man en zijn geesteskind al tientallen boeken zijn geschreven mag dan ook geen verwondering wekken. Met deze “Curepedia” ligt er weer een op de planken, de dader is Simon Price, een Britse muziekjournalist en notoir The Cure fan, die het ultieme The Cure naslagwerk wil publiceren.
Opgelet eng speurwerk leerde me dat een Europese versie (White Rabbit Publishing) reeds in 2021 (?) het levenslicht zag en er nu weer 'rumour' ontstaat rond deze publicatie omdat er sedert een paar maand ook een Amerikaanse versie ter beschikking is. Dat de Europese versie in volle pandemie koorts verscheen is allicht de reden waarom deze uitgave de Dark Entries redactie niet bereikte. Ik heb hier de eerste oplage van de Amerikaanse versie voor me liggen, een rode hardcover met een zwarte kaft en grijze afdruk van het silhouette van Robert’s vogelnest kapsel. Het is dat u het weet.
Deze editie vertelt op 440 bladzijden en volgens de letters van het alfabet het relevante verhaal van The Cure. Namen van bandleden en ex bandleden, van relevante nummers (uiteraard kunnen niet alle nummers aan bod komen want dat zijn er honderden), de albums, relevante gebeurtenissen of personen in de carrière van The Cure (de echtgenote van Robert, Mary bijvoorbeeld), andere relevante groepen, om Siouxsie And The Banshees niet te noemen, in het leven van The Cure enzovoort. Handig aan een dergelijk naslagwerk is dat je, als je iets wil weten, gewoon de letter opzoekt. Bijvoorbeeld wat zou het verhaal zijn achter de song “Charlotte Sometimes” dan blader je gewoon even naar de C en lees je het desbetreffende stukje over de song. Je hoeft dus niet echt lang te zoeken of meer te lezen dan je daadwerkelijk op dat moment wil weten. Nog zo handig dit.
In dit opzet is Simon Price dus wel bijzonder geslaagd en er zijn ook wel enkele verrassing die ik niet meteen in dit naslagwerk verwachtte, zo is er bij de Y bijvoorbeeld een stukje over de ‘youth’ van Robert Smith, bij de G een uitgebreid stuk over, jawel, ‘Goth’, bij de A over ‘alcohol’ en bij de D dan uiteraard over ‘drugs’. Of nog bij de C iets omtrent covers door The The Cure maar evenzeer een stuk over groepen die nummers van The Cure coverden. Bij de F iets over de ‘Films’ waarin de muziek van The Cure opduikt (en geloof me dat is niet alleen in “The Crow”). Bij de A iets over de ‘awards’ die The Cure verzamelde of ‘Albert Camus’ een graag gelezen auteur door Robert Smith en inspiratiebron of And Also The Trees een band die door The Cure werd omarmd. De letter B vertelt iets over ‘Books’ over The Cure, bij de letter P iets over de ‘Pre Cure bands’ en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is nog veel, veel meer want zelfs de X, geen evidente letter leert ons iets over ‘Gary X’ (ooit de eerste zanger in de Easy Cure) en ‘Xfm’ (een radiozender waar Robert Smith ooit aandeelhouder was).
Verwacht je niet aan scherpzinnige literatuur, hoewel vlot leesbaar in de Engelse taal, is dit boek veeleer een opsomming van relevante feiten omtrent één van de meest invloedrijke en bijzondere bands van de afgelopen decennia, want niemand had in 1977, toen nog The Easy Cure, gedacht dat dit zootje ongeregeld uit het Engelse Crawley het zo ver zou schoppen. Dit boek is een mooie staalkaart, een overzicht die in het boekenrek hoort te staan van elke The Cure fan. Ook al weet je al één en ander over jouw favoriete band, met “Curepedia” bij de hand kom je nog heel wat meer te weten.
O ja, mocht u tuk zijn op foto’s, dan wordt het tevergeefs zoeken in dit boek, want hierin is niet één foto opgenomen, alleen maar leesplezier dus! Zoals Simpon Price het zelf stelt, ‘it turns out that writing a book about The Cure means writing a book about EVERYTHING’. Robert Smith, een introvert en schuchter genie dat met The Cure passioneel in het leven staat, met even veel ups en downs als het leven zelf. Dat en nog veel meer leest u tussen de letters van deze “Curepedia”. Als u liever luistert, ook verkrijgbaar als luisterboek! Plichtaankoop voor alle liefhebbers van The Cure.
Info over het boek
Simon Price “Curepedia”
Voorwoord door Stuart Braihtwaite (Mogwai)
The Orion Publishing Group (Europese uitgave door White Rabbit)
ISBN: 978-0-06-306864-3
US Edition 2023
440 bladzijden - hardcover