Recensie

Shad Shadows: Prismatic (vinyl)

Genre(s)


Het Italiaanse duo Luca en Alessandra kwamen via Disko Obscura in 2015 voor het eerst naar buiten met het album “Minor Blues”. Het weer moet toen ietwat mistig zijn geweest met af en toe een helder straaltje zon priemend door het kleed van de dichte mist waarachter zich het onbekende, het mysterie schuil hield. Die mist trok zeer langzaam op die dag. Ondertussen zijn we alweer 8 jaar verder en hoewel het meest recente album “Prismatic” digitaal reeds eind februari vorig jaar verscheen is het op de vers geperste vinyl exemplaren vaak een halfjaar tot langer wachten, al zeker als het om gelimiteerde (300 exemplaren) oplagen gaat.

Maar aan wachten komt een eind en deze “Prismatic” mag nu de huiskamer vullen en klinkt in de eerste ‘ooropslag‘ zoals we dat van Shad Shadows mogen verwachten. Synth wave met een gloomy atmosfeer en een bijna filmisch beeldende verwondering. Niet zo verwonderlijk als je weet dat obscure en cult films een voorkeur zijn van dit duo en daar voor een deel ook de mosterd werd gehaald voor de oprichting van Shad Shadows. Dat, samen met de voorkeur voor alternatieve electro. Deze som maakt dus Shad Shadows die met deze “Prismatic”  hun vierde album afleveren.

Typerend zijn vaak de duetten waarbij  zowel de mannelijke als de vrouwelijke zang eerder dromerig tot sensueel mysterieus klinkt wat ietwat haaks staat op de vaak gejaagde ritmiek van de nummers. “Crystal Jungle” (zie statische clip hieronder) is daar een mooi voorbeeld van, maar evengoed “Destroy” of opener “Never Deep” passen mooi in dit rijtje. Shad Shadows verstaan de kunst om de nummers zo te arrangeren dat ze ook in de clubs voor een danspas kunnen zorgen, en proppen ook wat opwinding, met een synthriedel, een hallucinant effect,  een krachtig arrangement of een gebroken melodie in elke song.

“Alessandra” is zeemzoet van aanzet maar daarna krachtig in de liefde,  “Her Face / His Face” is sensuele synth wave in een strak maatpak, terwijl “TV Star” in een leegte hitsig om zich heen springt. De stijl van deze Shad Sahdows is, zelfs op vandaag, uit de duizend herkenbaar en dat kan worden uitgespeeld als verkoopargument maar kent natuurlijk ook een keerzijde, het boeit of het boeit niet. Persoonlijk vind ik dit muzikaal een zeer escapistische schijf, het enige minpunt is dat je het na de volle 10 nummers wel hebt gehoord. Dus wees matig met deze “Prismatic” om de kracht en de schoonheid ervan te ontdekken. Dit album verscheen bij het Nederlandse Wave Tension Records trouwens ook op tape.

Shad Shadows (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.