Recensie

rýr: Transient

Genre(s)


Het tweede album van deze instrumentale post-metal band na “Left Fallow” dat in 2020 onze goedkeuring kon wegdragen. rýr is IJslands voor arm, schraal, onvruchtbaar, schaars. rýr is echter geen band uit het Hoge Noorden maar uit de Duitse hoofdstad Berlijn. rýr zijn een kwartet bestaande uit twee gitaristen, een bassist en een drummer.

Het nieuwe album “Transient” bevat vijf tracks met de respectievelijke titels “Trajectory”, “Derisive”, “Alienated”, “Transient” en “Shattered”. Het zijn vijf tracks duistere, atmosferische, instrumentale post-metal met markante invloeden van doom metal en black metal. De tracks hebben een speelduur van 6 à 9 minuten. Het album werd geschreven in 2020 en 2021 en opgenomen in september 2021.  

Net als op het eerste album creëert de band divergente sferen met zware riffs, maar de riffs staan wat meer centraal op dit album.  Het album klinkt wat meer rechttoe rechtaan, maar ook wat veelzijdiger dan zijn voorganger. De vijf nummers vormen een afwisselende, 38 minuten durende auditieve reis.

De albumhoes is ontworpen door ene Fabian Schlinsog en benadrukt het concept van dit album dat zich richt op de vergankelijkheid van het moment, de relaties die we opbouwen, de strijd die we moeten aangaan en dit alles binnen gesloten muren in de landen waarin we leven. Vanaf de indrukwekkende openingstrack “Trajectory” tracht het geluid van het album de dialectiek van deze transiente fenomenen in dense en gesloten omgevingen vast te leggen, maar probeert nog steeds kleine, soms clandestiene porties te identificeren van positieve gevoelens in de stedelijke leegte van de moderne wereld waarin we moeten leven. Ook op de binnenpanelen en op het cd schijfje zelf staan net als op de frontcover foto’s van troosteloze woonkazernes.

Mijn favoriete track is “Alienated”, een nummer dat er wonderwel in slaagt de vervreemding in de moderne grootstad op te roepen. Ook “Derisive” en titeltrack “Transient” zijn sublieme tracks met beklijvende spanningsbogen. Slottrack “Shattered” is de meest ingehouden en sfeervolle track of toch bij momenten want ook hier doorbreken loodzware riffs de initieel ambiente sferen.  

https://www.facebook.com/ryrpostmetal

https://ryrpostmetal.bandcamp.com

 

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.