Recensie

RNGMNN: False Dawn: Falsified

Genre(s)


Dit is een remix-album van de plaat “False Dawn” die in 2021 op Winter-Light verscheen. Om de 50ste release op het Winter-Light label te vieren, werden een paar van de meest getalenteerde artiesten in de dark ambient scene geëngageerd om een track te reïnterpreteren van dit veelgeprezen album van RNGMNN.

RNGMNN is een soort afkorting van de naam van de artiest achter het project: Ronny Engmann heet die namelijk. Deze Duitser houdt er ook nog het meer IDM-getinte project Dalezy op na.  

Het is niet simpel om een remix-album te bespreken zonder bekend te zijn met het originele album. Een paar van deze remixers ken ik wel maar ook lang niet allemaal. Wat we in elk geval met zekerheid kunnen stellen is dat de remixen strikt in het muzikale bereik blijven van dark ambient en drone. Geen van de remixers gaat hier aan de slag met IDM- of andere dansbeats, noch met gitaarriffsamples of andere ongein.

Sielwolf bijvoorbeeld ken ik. Dat is een Duits industrial noise en metal project dat in de jaren 90 op het Belgische KK Records zat. Maar ook zij respecteren hier braaf de grenzen van het dark ambient genre. Verwacht hier dus geen metal gitaren in de remix. Een andere remixer is Onasander. Van Onasander bespraken we onlangs het album “Devotio” dat hij op Winter-Light uitbracht samen met de Antwerpse sjamaan Ashtoreth. argyre planitia kennen we tenslotte ook, dit project van Stefan Voß uit Hannover bracht dan weer het album “The Great Dark Spot” uit op Winter-Light: kosmische deep ambient, dark ambient en drone die op zich aardig in het verlengde ligt van deze RNGMNN of van andere acts op Winter-Light zoals Ajna of Aetherium Nebula. De overige remixers zijn voor mij tot nu toe onbekende namen als Line Spectrum, Sysselmann, Gydja, Tineidae en Gdanian. Het remix album werd gemastered door niemand minder dan Robin Storey (Rapoon, ex-Zoviet France).

Het ganse album laat enorm mysterieuze drone dark ambient en kosmische deep ambient horen, heel meditatief en hypnotiserend. Mijn favoriete track heet “Down South (Gdanian Mix)”. Deze track doet me denken aan de meest enigmatische en inktzwarte Lustmord composities op albums als “The Monstrous Soul” (1992) of  “The Place Where The Black Stars Hang” (1994). Van deze track heb ik op Bandcamp het origineel beluisterd van het album “False Dawn” en ik moet zeggen: de Gdanian remix van “Down South” klinkt nog meer creepy en stikdonker dan het origineel.

Een andere lieveling van me is “Confusion&Desillusion (Sysselmann Remix)”. Het is een remix van de track “Confusion and Illusion” op het originele album. Van de originele track staat trouwens nog een tweede remix op het remixalbum: “Confusion And Illusion (Onasander Remix)”. Ook van deze track ben ik het origineel gaan beluisteren op Bandcamp en van de drie versies vind ik “Confusion&Desillusion (Sysselmann Remix)” het meest beklemmend, creepy en donker en daardoor het interessantst, gevolgd door het origineel en het minst geslaagd vind ik de Onasander remix.

Als ik het originele album al in mijn bezit had, dan zou ik persoonlijk dit remix album niet kopen (en eigenlijk ben ik doorgaans niet zo een fan van remix albums om heel eerlijk te zijn). Maar nog niet bekend zijnde met het originele album, ben ik heel blij dat ik het nu in mijn collectie heb steken.

https://winter-light.bandcamp.com/album/false-dawn-falsified

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.