Recensie

Rina Pavar: Vivid Night

Genre(s)


Fraulein Rina Pavar, ja het is een Duitse, bracht vorig jaar rond deze tijd haar debuut “Vivid Night” digitaal uit. Dit werd recent opgepikt door het eveneens Duitse Cold Transmission label en in een gepimpte versie, inclusief de ep “Things We Hide” (digitale release mei 2022), op cd gegoten. Er is ook een vinyl versie die enkel de originele 9 nummers kent. Zowel cd als lp zijn elk gelimiteerd op 200 exemplaren.

Achter Rina Pavar gaat ene Katja K. schuil die reeds langer in haar thuisbasis Leipzig (niet onbekend bij de goth minnende medemens) actief is bij de electro pop formatie Buchter Lane maar het solo allemaal wat mysterieuzer en donkerder wou. Rina Pavar was geboren en deze “Vivid Night” geeft ons een intieme inkijk in de sensueel mysterieuze wereld van deze dame. Ik mag ze gemakkelijkheidshalve maar ook graag vergelijken met een actuele Anne Clark, hoewel de polsslag bij Rina Pavar eerder een ‘flatline’ is. In tegenstelling tot de dansimpulsen waarmee de jaren 80  poëte gretig rondstrooide.

De muziek hier kent sfeer, is bijna hypnotisch en dromerig alsof er een laag duisternis over de electro pop basis is gegoten. De stem van Katja K doet de rest, je meevoeren in de niet ongevaarlijke wereld van dromen en verlangens, van hopen en wanhopen, van lief hebben en haten. Het nummer “A New Time” (samen met ene Darcy Hard), dat ook clip gewijs werd gepresenteerd, zet de sfeer en toon als is het één van de meer prikkelende nummers, met een simpel en aanstekelijk 'beatje' en en knipoog naar de avant-garde pop van de jaren 80.

“Vivid Night” is zo’n album waar het moeilijk is de nummers elk afzonderlijk te beluisteren en naar waarde te beoordelen. Het is veeleer één luistertrip, één geheel. Ik moet ook een beetje aan die andere diva, Brigitte Handley, denken diens ep “Köln” qua sfeer dicht aanleunt bij dit geluid. “Nine Letters”, dat u enkel op de cd versie terugvindt, is ongetwijfeld het nummer dat het meest de electro pop wortels van Katja K verraadt.

Maar mag ik u vooral het totale album met dromerijen als “The Way”, “Eternal You”, “Lake Of Ice”, “Vivid Night”, “Nine Letters”,... aanbevelen?  “Vivid Night” is ideaal bij een herfst die aan de vooravond van de winter steeds killer en donkerder wordt maar het album ademt tegelijkertijd een zekere warmte en sensuele geborgenheid. Een beetje als een volle rode wijn en kanten lingerie met klasse in plaats van goedkope latex en plastics en nachtwinkeltroep. Mocht u dit gevoel niet meteen begrijpen, dan raad ik u alvast een paar luisterbeurten aan. Rina Pavar dus, onthouden die naam en denk eraan: zowel op vinyl als op cd slechts beschikbaar op 200 exemplaren.

Rina Pavar (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.