Recensie

Rapoon: Time Frost

Genre(s)


Het is ongelooflijk maar bij elke zending die ons bereikt van het Poolse Zoharum label zit er wel weer een release bij van Rapoon. Vaak zijn dit compilaties met zeldzaam of onuitgegeven materiaal, soms ook zijn dit heruitgaven van oudere albums en af en toe zit er ook een nieuw album bij.

“Time Frost” (5 tracks, 59 minuten) behoort tot de tweede categorie en is een heruitgave van een album dat oorspronkelijk in 2007 uitkwam op het Glacial Movements label. Jarenlang was de release bijna niet meer verkrijgbaar, maar dankzij Zoharum komt dit album dus weer op de markt en wel als cd in een six-panel digipack, gelimiteerd op 350 copies.

Rapoon is het ethno-ambient solo project van Robin Storey. In 1980 was deze Brit uit Newcastle Upon Tyne een van de oprichters van de industriële medepioniers van Zoviet France. Het eerste album van Rapoon, “Dream Circle”, verscheen in 1992, het jaar dat Robin Storey Zoviet France vaarwel zei. Met Rapoon zou hij zich uitleven in zijn voorliefde voor tribal, etnische muziek en experimentele ambient.

“Time Frost” is een soort instrumentaal conceptalbum, een denkbeeldige registratie van het mutatieproces van geluid dat in ijs is opgesloten en in de loop van millennia is getransformeerd. Het zijn geluiden die als een soort ‘muziekgeesten’ gevangen zitten in de steeds veranderende permafrost.

Vijf tracks staan er op dit album, vier korte van een zestal minuten (“Glacial Danube”, “Thin Light”, “A Darkness Of Snow” en “ Horizon Discrete”) en een superlange van maar liefst 34 minuten: “Ice Whispers”. De muziek klinkt erg relaxerend, hypnotisch zelfs en ‘koud’, zoals u zich al wel had kunnen voorstellen.

In “Glacial Danube” zitten blijkbaar een paar zeer korte fragmenten van “Blue Danube” van de Oostenrijkse klassieke componist Johann Strauss, misschien beter bekend onder de oorspronkelijke Duitse titel “An der schönen blauen Donau”. Bij beluistering van deze compositie uit 1866 merk ik dat ze mij weliswaar bekend voorkomt (het is ook iets heel bekend), maar ik zou zelf de connectie nooit gelegd hebben.

De muziek op het album klinkt behoorlijk ambient, weliswaar minder etnisch dan we gewoon zijn maar dit is zeker een van de betere Rapoon releases, zoniet dé beste. Mijn favoriete track is “A Darkness Of Snow”, een minimaal-repetitief maar erg intrigerend dark ambient stuk. Het materiaal op de cd is geremasterd door Robin Storey zelf en het album werd ook voorzien van nieuw artwork met foto’s genomen door de Rapoon oprichter.

https://www.rapoon.org

https://www.facebook.com/r.apoon

https://rapoon.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.