Recensie

Rapoon: Ten Four: Centred Horizons

Genre(s)


Een schier eindeloze reeks Rapoon releases verschijnt momenteel (en dit al een paar jaar lang) op het Poolse (dark) ambient/industrial/experimental label Zoharum. Bij elke nieuwe lichting promo’s die ons bereiken, zit er wel weer een Rapoon release tussen of soms zelfs meerdere. Enerzijds zijn dit heruitgaven van oudere albums met een extra schijf erbij met remixen. Daarnaast brengt Zoharum ook nog een reeks Rapoon releases uit met ‘extremely rare, unreleased or compilation tracks’ onder de naam “Seeds In The Tide”. En tussendoor verschijnt er van dezelfde artiest gewoon ook af en toe een nieuw album op Zoharum. In 2015 bespraken we aldus “Blue Days”, in 2017 “Airstrikes”, in 2020 “Hotel Bravo” en zopas bespraken we het allernieuwste Rapoon album op Zoharum: “Skulls On The Plains Of Turkey”, dat in december vorig jaar verscheen.

Groot was mijn verbazing toen er bij de laatste lichting promo’s niet één maar wel twee nieuwe Rapoon albums zaten. “Skulls On The Plains Of Turkey” verscheen dus zoals we net aanhaalden op het Poolse label Zoharum. Maar daarnaast zat er dus nog een nagelnieuw Rapoon album tussen onze promo stuff en ook dit album verscheen in december vorig jaar, niet op Zoharum deze keer maar wel op het Nederlandse dark ambient label Winter-Light.

Rapoon is het ethno-ambient solo project van de Engelsman Robin Storey, die in 1980 een van de oprichters was van de industriële medepioniers van Zoviet France. Het eerste album van Rapoon, “Dream Circle”, verscheen in 1992, het jaar dat Robin Storey Zoviet France vaarwel zei. Met Rapoon zou hij zich uitleven in zijn voorliefde voor tribal, etnische muziek en experimentele ambient. De discografie van Rapoon omvat intussen al een 100-tal items!

2022 was dus het jaar van het 30-jarige bestaan van Rapoon en ter ere van dat jubileum vroeg het Winter-Light label uit Haarlem aan Robin Storey, die blijkbaar nooit om muzikale inspiratie verlegen zit, om vier ambiente stukken te creëren van elk 10 minuten lengte.

Tien minuten maal vier dus, vandaar de titel: “Ten Four: Centred Horizons”. De resulterende nummers zijn een mix van lange drones en processed sounds vermengd met de klanken van Robin Storey’s instrumenten en met percussieve elementen. Terwijl elk stuk op zichzelf staat, zit er ook een rode draad in het album en een algemeen gevoel dat continu aanwezig is doorheen alle nummers en ze vormen dus ook samen een trance inducerend geheel, waardoor de luisteraar op drift raakt…

30 jaar Rapoon, dat moest gevierd worden en het resultaat zijn dus vier instrumentale droney composities met etnisch of ritual aandoende percussie-effecten: “A Balanced View”, “Shifting Sands”, “Against The Flow” en “On An Even Keel”. “Shifting Sands” en “Against The Flow” zijn de meest mysterieuze tracks en mede daardoor mijn favorieten. Het algemeen gevoel is warm en dromerig. Wat me opvalt is dat op dit album nu eens geen gebruik wordt gemaakt van (geloopte) stem- of zangsamples noch van spoken word stukken die zo kenmerkend zijn voor andere recente Rapoon albums. Maar we missen dit niet en laten ons gewoon meevoeren op de warme en dromerige trancey klanken van 30 jaar Rapoon.

https://www.rapoon.org

https://rapoon.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.