Recensie

Jeffk: Tar

Genre(s)


“TAR” (6 tracks, 44 minuten) is het langverwachte tweede album van Jeffk, een instrumentale band uit Leipzig met een sound ergens tussen post-rock en post-metal. Hun eerste album “Inadequate Shelter” maakte in 2018 indruk op menig post-rock aanhanger.

Na een toer door Europa en optredens op een reeks post-rock festivals, trok de band zich opnieuw terug in de Hidden Planet Studio in Berlijn om het nieuwe album op te nemen.

‘Groove heavy low end focused instrumental music with foundations in metal’, zo omschrijven Jeffk zelf hun sound op hun Facebook pagina.

Op “TAR” verfijnde het trio zijn stijl van het creëren van sonische landschappen door zich te concentreren op de groove en een evenwicht te vinden tussen speelsheid en agressie. De albumhoes en de visuals kunnen worden beschouwd als een artistiek commentaar op de dystopische tijdsgeest van de huidige samenleving in het licht van de impact van de mensheid op de natuur. De albumtitel “TAR” verwijst naar de neiging van de mensheid om hun paradijs met asfalt of beton te bedekken, het zo te ontdoen van zijn kwaliteiten en zichzelf te beroven van leefgebied om een nieuw ‘paradijs’ te creëren dat niet dichter komt bij het eerder vernietigde.

Jeffk slagen er bijzonder goed in om dit soort dystopische sfeer over te brengen met hun muziek, door elementen van (post)rock, (post)metal en elektronische muziek te arrangeren in een synthese van gitaren (vooral) met loops en synthesizers.

Het resultaat zijn zes tracks sombere, donkere, atmosferische en cinematografische proggy post-rock en post-metal. Mijn favoriete tracks zijn “Arcades”, “Ratio” en openingstrack “Fingers” maar ze zijn eigenlijk alle zes aan mekaar gewaagd.

“TAR” komt uit in twee gekleurde vinyl edities, als digipack cd en als digitale download. Het is een aanrader voor de liefhebber van dystopische, instrumentale, filmische post-rock en aanverwante genres.

https://linktr.ee/jeffk_official

https://www.facebook.com/this.is.jeffk

https://jeffk.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.