Recensie

Puerta Negra: Costo Humano

Genre(s)


Maria Aguire en Mark Arciaga zijn samen Puerta Negra (wat zo veel betekent als zwarte deur/poort), een ebm duo uit het Amerikaanse Portland dat mits deze release door Oraculo uit de obscuriteit word gehaald. Deze “Costo Humano” verraadt hun Zuid-Amerikaanse roots en dat maakt dat hun ebm wordt geïnjecteerd met een beetje new beat, italo disco en zelfs ietwat edm, al blijft de ebm vlag wel fier overeind.

Het bizare is een beetje dat, hoewel er ietwat acutele genres hun sporen nalaten dit geluid toch echt wel zeer jaren 80 en een beetje prematuur ebm aandoet. Ebm zonder al te veel testosteron en macho dreunen. Eerder, naar ebm termen dan, fijnzinnig. De teksten zijn sloganesk en in het Spaans, waarbij de vrouwelijke en mannelijke vocalen elkaar perfect aanvullen. Leuk ding deze ep, die nu voor het eerst op strikt gelimiteerd vinyl (300 exemplaren) beschikbaar is, de tape versie, die  12 nummers telt vindt u bij Detriti Records.  

Op de vinyl moeten we het met de helft doen, maar de zes nummers die we hier op ons bord krijgen zijn even typerend als even sterk voor dit genre. Met deze retro ebm ziet de toekomst er ineens weer veelbelovend uit, al leid je dat niet meteen af uit de titels van deze ep “Violencia”, “Futoro Podrido” (rotte toekomst), “Quemar Bandera” (verbrand de vlag), “Cuerpo” (lichaam), “Sistema Falso” (vals systeem) en “El Gran Final” (de grote finale). Het doet allemaal een beetje aan een andere vrij recente release op Oraculo denken, maar die stamde dan wel uit de jaren  80, inderdaad de split van Formal /Defect en Sigbefia Five. Mocht dit je meug zijn aarzel dan ook niet deze Puerta Negra te consumeren. Een opmerking nog, doorheen ”Sistema Falso” hoor je wel zeer sterk een “There Is No Shuffle”. Maar ach, je kunt het slechter treffen met je invloeden toch? Voer voor de ebm liefhebbers met een zwak voor het originele en authentieke jaren  80 geluid. Hier is de jukebox!

 

Puerta Negra (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.