Recensie

Projekt Ich: Freedom For All

Genre(s)


Na het vrij succesvolle debuut “By Train Through Countries” (2019) presenteert Projekt Ich, het project van Ulf Müller, zijn “Freedom For All”. Een album waarop hij zich opnieuw laat bijstaan door muzikanten en vocalisten van heinde en verre om de sociale conditie van onze samenleving op een geheel persoonlijke manier te analyseren.

'Where is empathy all there is is insanity’ klinkt het op “We Are The First”. Meteen zit u in het thema, een thema dat wel meer muzikanten lijkt bezig te houden maar die lijken wel te roepen in de woestijn als ik zo om me heen kijk. Om ons heen kijken, doen we dat nog? Of is het de blik vooruit, focus op blind materialisme en egocentrische behoeften bevrediging, denkende een mening te hebben die de universele waarheid benadert en te verkondigen. Ik zeg het maar omdat een ruim gehoor en dus ruime blik ook een noodzaak is om van deze “Freedom For All” te kunnen genieten al is en blijft de ruggengraat vakkundig in elkaar gezette electro pop.

Neen, ik was nooit echt een fan van het genre, maar deze “Freedom For All” fascineert omdat er op zowat elk nummer een dromerige laag wordt gelekt waardoor deze “Freedom For All” geen kwade oerschreeuw is maar veeleer een diep verlangen en helaas wellicht ook een droom. Het maakt van dit album zowaar een romantisch opus dat wel zeer jaren 80 aandoet, luister maar eens naar “All Over The World” . Meertalig naar stem en muziek.

Luister in dit geval naar “VR Chained” waar het Russisch zijn intrede doet want ook daar is men ‘addicted to the VR world’. Goed, naar het midden duikt er misschien een beetje meligheid op in nummers als “Sexy Silly Girl” of “Honey Cherie Honey”, maar in dit genre is dit voor de die hard fan zelden een struikelblok. Een instrument dat dan weer eerder zeldzaam is in het genre, de saxofoon, duikt op in verschillende nummers, zoals in “Pictures In My Head” waardoor een soort ‘mutante’ disco feel ontstaat.

U leest het, ondanks de electro pop ruggengraat is dit album toch ook weer vrij divers. Wat meer is, u krijgt er digitaal nog eens 221 nummers bij, remixen en dergelijke meer die de ijver van Ulf Müller haast sterker maken dan die van onze vrienden de mieren. “Freedom For All” is bijna aandoenlijke electro pop, verlangen en hoop voor een individu en een wereld in oorlog. “Your Life Is A Lie” mocht u nu de 'vind ik leuk' knop willen indrukken. De vinger aan de polst zonder wanhopig of zwartgallig te klinken, ook dat is een kunst.

“Society Class” ademt dan wel een beetje punk en met “You Can It” en “The Time Is Running” rondt het album af met twee songs die volledig van de hand van Projekt Ich opperhoofd Ulf Müller komen. “Freedom For All” een album met een missie”, dat net nu clown Johnson zichzelf uit Downing Street 10 laat wegdragen, een glimlach op mijn lippen tovert.

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.