Recensie

Paradox Obscur: Auto Reverse

  • Besproken op

    25 juli 2023
  • Label

    Eigen beheer
  • Beoordeling

    8/10

Genre(s)


In onze cd speler steekt de nieuwe 5 track EP van dit Griekse man/vrouw duo dat graag electro opneemt in realtime en exclusief gebruik maakt van echte hardware synthesizers en drummachines. Paradox Obscur werd  in 2014 opgericht door Toxic Razor en Kriistal Ann met de bedoeling meer de minimal synthwave richting in te slaan dan met hun vorige projecten. Na het eponieme cd album “Paradox Obscur” uit 2014 verschenen nog de albums “Anacrusis” (2015), “Artifact” (2017) en “SYNΘESIS” (2020) naast nog een aantal EP’s en compilaties.

Paradox Obscur laten ook nu weer een koude sound horen met donkere synthmelodieën en strakke drumcomputerbeats ergens tussen minimal synth en donkere old school EBM. Soms heeft het wat van Kirlian Camera in hun beginperiode.

Vijf nummers staan er op deze ep (18 minuten speelduur), te beginnen met de erg sterke opener “Hot Test”. Deze minimal wave song is opgebouwd rond een vrij korte songtekst die meerdere keren wordt herhaald en die gaat als volgt: ‘You blind my eyes / Burn my mind / You're the hottest thing ever / You drive me blind / Make me mad / You're the brightest star on earth’. De songtekst laat niet veel aan de verbeelding over. Of juist wel?

Twee andere songs springen eruit: “Rough” omdat het de enige song is met mannelijke vocals, gezongen (uiteraard) door Toxic Razor, een aangename afwisseling voor de koele maar toch gepassioneerde female vocals van Kriistal Ann die we in de vier overige songs te horen krijgen. De andere uitschieter en tevens mijn favoriete song heet “Présage”, gezongen door Kriistal Ann in cool, sexy Frans en met een betoverend mooi synthesizerriedeltje.

Ook de twee nog niet genoemde songs, “Desire” met een opvallende, in het oor springende sample (‘Da-da-da-dance’) en “Afterdamp” met een lage drone zijn erg vlotte en dansbare minimal wave/electro songs. “Auto Reverse” werd een mooi ep’tje dat ons al reikhalzend doet uitkijken naar het volgende album. 

https://paradoxobscur.com

https://www.facebook.com/paradoxobscur

https://paradoxobscur.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.