Recensie

ORD: Withered Bones

Genre(s)


Dit ligt in dezelfde lijn als Phurpa, waar we in het verleden al een aantal releases van bespraken. Phurpa zit ook in de Zoharum stal en zowel Phurpa als deze ORD zijn Russische acts. Achter het project ORD zit ene Alexey Shipilov (alias Ord Err), tevens schilder en de bezitter van het folk/industrial label Status Prod. ORD komt uit Voronezh, een stad met een miljoen inwoners in het Zuidwesten van Rusland.

ORD is een ritueel project dat in zijn muziek sjamanistische ritmes vermengt met boeddhistische tradities, de krachten van de natuur met occulte rituelen van de voorouders en traditionele klanken van volksinstrumenten met moderne industriële geluiden. Het eerste album van ORD, “Sacra Mental Hypno Drone: Rituals, Revelations & Purification” verscheen in 2017.

Er staan vijf tracks op “Withered Bones” (45 minuten speelduur) en als je de titels van die vijf tracks na elkaar zet, krijg je op poëtische wijze een soort kerngedachte verwoord: “Withered Bones Ground Into Ash”, “Scattered To The Wind”, “Mixed By Rain With Earth”, “For New Life”, “To Be Risen”. Het materiaal op het album is het resultaat van meerdere sessies opgenomen in de herfst en winter van 2020.

We hebben hier te maken met rituele muziek met een diepe meditatieve invloed, gebaseerd op traditionele akoestische instrumenten zoals klankschalen, kalyuka (een Russische en Oekraïense boventoonfluit zonder speelgaten), karatala’s (een soort handcymbalen), klokjes, tamboerijn, cajun, Đàn môi (Viëtnamese mondharp) en diverse percussie-instrumenten, ondersteund door field recordings, samples en effecten. Ook zang wordt aangewend maar die zit vrij ver weggemixt onder lagen drones en instrumenten. Het zijn een soort fluisterende of brommende chants die doen denken aan boeddhistische monniken. De muziek klinkt etnisch, mystiek (zeg maar gerust occult) en stikdonker.

In hun muziek, graphics en live optredens toont ORD zijn verbondenheid met de boeddhistische rituele traditie en de sjamanistische praktijken die eraan voorafgingen. De muziek heeft zo zijn eigenheid maar kan ook interessant zijn voor mensen die niet zo bekend zijn met boeddhistische meditatiepraktijken, zoals de gemiddelde dark ambient fan of gewoon mensen die hun muzikale horizonten willen verruimen. De cd (ook digitaal verkrijgbaar) wordt uitgegeven in een editie van 300 exemplaren en is in de eerste plaats aan te bevelen aan liefhebbers van dark ritual en etnisch geïnspireerde drone dark ambient. Wie Phurpa goed vindt op het Zoharum label, kan zich ook deze ORD met een gerust gemoed aanschaffen.

https://zoharum.bandcamp.com/album/withered-bones

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.