Recensie

Onasander, Ashtoreth & Gydja: Animic Atmospheres

Genre(s)


Misschien herinnert u zich nog wel het album “Devotio” van Onasander & Ashtoreth, dat we anderhalf jaar geleden bespraken (april 2023).

Dat album was een uitermate geslaagde joint venture tussen een Belg (Ashtoreth) en een Italiaan (Onasander). Zo geslaagd dat het duo blijkbaar besloot om de samenwerking nog eens over te doen, maar dan uitgebreid met een derde kompaan.

Ashtoreth is het muzikale alter ego van de Antwerpenaar Peter Verwimp. Met Ashtoreth verkent hij de terreinen van doom, drone, post rock, ritual, folk en ambient.

Onasander is de Italiaan Maurizio Landini die er nog een ganse hoop andere aliassen op nahoudt: Abiura Fatima, Acamot, Biped, H.P.P., Modron, ScarWeld en Typhoid, het is allemaal dezelfde man.

Gydja tenslotte, de derde persoon in het uitgebreide samenwerkingsverband, is een dark ambient artieste uit Wellington, Nieuw-Zeeland: Abby Helasdottir, aan haar naam te zien van Scandinavische afkomst. Zij is naast muzikante tevens een grafische artieste die in het verleden samenwerkte met onder meer Coil, Psychic TV, Laibach, Edward Ka-Spel, Merzbow, Skullflower, The Grey Wolves, NON, Folkstorm, Nordvargr , MZ. 412, Troum en nog vele anderen (we noemden enkel de bekendste). Uiteraard verzorgde zij ook het knappe design van deze six-panel digifile.

Het album “Animic Atmospheres” is geïnspireerd op de filosofie van Rudolf Steiner, die zijn inzichten over het verband tussen dood, geest en universum deelde in zeven lezingen in Berlijn van januari tot en met maart 1918. Lezingen die zijn samengebracht in het boek “Earthly Death and Cosmic Life”, dat dus het (volgens hem) sterke verband behandelt tussen de dood, de ziel en de kosmos.

Nu ben ik als wetenschappelijk opgeleide mens niet echt een aanhanger van de esoterische filosoof, architect en schrijver Rudolf Steiner (1861-1925), die zich voor zijn landbouwmethoden (de biodynamische landbouw) liet inspireren door astrologie en ook zijn alternatieve gezondheidsleer en het educatieve systeem dat hij op poten zette (de Steiner scholen), was niet echt gebaseerd op wetenschappelijk empirisme. Maar dit is hier in het kader van deze recensie een beetje naast de kwestie dus ik hou hierover mijn kop en geef enkel nog mee dat de Oostenrijker Rudolf Steiner in wetenschappelijke en pedagogische kringen een controversiële figuur is. En ook dat hij de vader is van de antroposofie en meer dan 300 boeken schreef over alles en nog wat. Wie meer wil weten over Rudolf Steiner kan op volgende link klikken: 10 dingen die je moet weten over Rudolf Steiner.

Wat esoterie en occultisme betreft, hoef je er trouwens niet in te geloven om het intrigerend en interessant te vinden (ik lees als atheïst graag occulte boeken of werken over occultisme). Om terug bij de muziek op dit album te komen: in het algemeen vind ik de achtergronden, achterliggende gedachten en inspiratiebronnen van muziekstukken altijd erg interessant maar ook zonder kennis ervan kan je gewoon van de muziek op dit album genieten.

En die muziek klinkt als werkelijk enorm beklemmende dark ambient met diepduistere drones en dito melodieën. De melodieën zijn aartsdonker en minimalistisch met langgerekte tonen. Het klinkt allemaal behoorlijk kosmisch en ‘deep ambient’. Denk aan acts als Lustmord en HOEDh en aan collega labels als Glacial Movements, Cold Spring, Cyclic Law, Aural Hypnox of het legendarische Cold Meat Industry.

Acht tracks staan er op “Animic Atmospheres” (57 minuten speelduur) en we laten de titels van de tracks (die allen zo’n 7 à 8 minuten duren) voor zich spreken. Ze heten respectievelijk “You Who Watch Over The Souls Of The Spheres”, “Spirit Portents”, “The Mystery Of Golgotha”, “Knocking On The Death Door”, “Cosmic Wisdom”, “Disincarnate”, “Occulted Regions” en “Animic Atmospheres”. “Disincarnate” en “Occulted Regions” zijn mijn favoriete tracks en tevens ook imho de meest inktzwarte en donker melodieuze. Echt niet gewoon en buitengewoon meeslepend. De tracks zijn allen ook erg meditatief maar niet echt op een vrolijke manier en dat is een understatement. “Animic Atmospheres” van Onasander, Ashtoreth & Gydja is een dark ambient meesterwerk voor de liefhebbers van het genre.   

Ashtoreth Facebook

Ashtoreth Bandcamp

Onasander Facebook

Onasander Bandcamp

Gydja Website

Gydja Facebook

Gydja Bandcamp

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.