Recensie

Onasander & Ashtoreth: Devotio

Genre(s)


Nog een album uit het uitermate interessante pakketje dat we toegestuurd kregen van het Winter-Light label uit Haarlem, een label dat zich lijkt te specialiseren in dark ambient, ritual en aanverwante genres. Met dit album krijgen we een joint venture voorgeschoteld tussen een Belg en een Italiaan.

Ashtoreth is het muzikale alter ego van de Antwerpenaar Peter Verwimp. Met Ashtoreth verkent hij de terreinen van doom, drone, post rock, ritual, folk en ambient.

Onasander is dan weer de Italiaan Maurizio Landini die er nog een ganse hoop andere aliassen op nahoudt: Abiura Fatima, Acamot, Biped, H.P.P., Modron, ScarWeld en Typhoid, het is allemaal dezelfde man.

Ashtoreth en Onasander combineerden hun muzikale krachten en samen maakten ze met “Devotio” (7 tracks, 53 minuten) een album vol angstaanjagende, sinistere en stikdonkere ritual dark ambient. ‘Devotio’ is Latijn voor een offer, belofte of geschenk aan een godheid in ruil voor een verzoek, waarin een Romeinse bevelhebber in de strijd met de vijand beloofde zijn leven te wijden of zelfs op te offeren aan de chtonische goden in ruil voor de overwinning van zijn troepen. En ja, dit is dus een conceptalbum rond dit thema. De beroemdste devotio in de Romeinse geschiedenis is waarschijnlijk die van de consul Publius Decius Mus, die in 295 BC een strijd voerde tegen een coalitie van Samnieten en Galliërs bij Sentinum. Volgens de Romeinse historicus Livius offerde hij zichzelf als ‘devotio’ aan de goden van de onderwereld en reed hij te paard naar zijn vijanden, die hem doodden...

Opener “Votum” klinkt al erg geheimzinnig en duister en het is nog maar een voorbode van wat komen gaat. In de tweede track “Consecratio” zitten veldopnames van vogelgeluiden. Hier klinkt het nog vrij lieflijk in vergelijking bij wat ons verder nog te wachten staat, al kan je ook hier al onmogelijk voorbijgaan aan de donkere imminente dreiging van de drones en de onheilspellende darkambient geluiden. “Pharmakos” staat ons nog te wachten en titeltrack “Devotio”, aartsduistere deep ambient die elk straaltje daglicht schuwt.

In “Inferis”, de meest dark ritual getinte track, zitten een soort lugubere, ijzingwekkende gezangen of rituele chants als van klagende geesten of demonen die je de koude rillingen over de rug doen lopen. Dit is mijn favoriete track gevolgd door de tracks met de vogelgeluiden.  

In de volgende track, “Evocatio”, zijn ze plots weer terug, de vogeltjes. Het lieflijke zangvogeltjesgekweel contrasteert met de inktzwarte drones. Ook typische nachtvogelgeluiden zitten erin en die zorgen mee voor de onheilspellende sfeer die nog culmineert in de omineuze slottrack “Orcus”, klinkend als een soort voorbode van de apocalyps. Dit is een aanrader voor de liefhebbers van sinistere ritual deep ambient en drone  dark ambient van het meest inktzwarte soort als een soort soundscape bij uw nachtmerries. De cd zit in een 4-panel digisleeve, gelimiteerd op 300 copies.

Ashtoreth Facebook

Ashtoreth Bandcamp

Onasander Facebook

Onasander Bandcamp

Onasander & Ashtoreth Bandcamp

 

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.