Recensie

Old Castle: Artwork 15

Genre(s)


Dit is een ambient experimentele ‘supergroep’ (nou ja die term is natuurlijk heel erg relatief en zeker in de gegeven context) bestaande uit de Brit Robin Storey van Rapoon en ex-Zoviet France en twee Amerikanen: Robert Pepper van Pas Musique en de mij tot heden onbekende Shaun Sandor aka Promute. Het drietal ontmoette elkaar toen ze alle drie een performance gaven in Cafe Orwell in Brooklyn (New York), thuishaven van Robert Pepper. En het klikte onmiddellijk. Ze begonnen als collaboratieve duo’s maar werden al heel gauw een trio en zo ontstond dus Old Castle als een incarnatie van synergie ontleend aan de ervaring en creativiteit van elk afzonderlijk lid. Aangezien elk van de drie heren een behoorlijk uitgebreide catalogus met zeer gevarieerde muziek heeft, is het eindresultaat vrij moeilijk te classificeren en het simpelweg catalogiseren onder ‘experimentele muziek’ doet het geheel niet echt recht. Een belangrijke invloed lijkt me wel krautrock te zijn: Can, Faust, Cluster, Popol Vuh, oude Kraftwerk enzovoorts.

Het hier voorliggende album “Artwork 15” bevat 7 tracks en 35 minuten van een soort experimentele (oops, nu zeggen we het toch) electro-ambient. Mijn favoriete track is de openingstrack “Rage Goat”, een soort Rapoon met een stampende semi-industriële beat.

Ik hoor vooral redelijk veel Rapoon terug in deze uitgave maar – toegegeven - dat is waarschijnlijk omdat ik ook wel het meest bekend ben met het werk van Robin Storey en Rapoon. Van Rapoon besprak Dark Entries in het verleden namelijk al tientallen releases, het leeuwendeel op Zoharum. Dit waren zowel heruitgaven van ouder materiaal, ‘rare and unreleases’ compilaties, samenwerkingsprojecten met andere artiesten als ook nieuwe albums. Van Pas Musique besprak Dark Entries in 2019 een album uitgegeven in samenwerking met… jawel Rapoon, ook al op Zoharum.  

Ik hoor dus vooral Rapoon terug in dit album en niet enkel in de zojuist aangehaalde eerste track. Qua klankkleur heeft het er behoorlijk van weg en de eerste track vind ik dus echt geweldig. Wat wel een beetje spijtig is, is dat met deze aanstekelijke eerste track het beste kruit ineens verschoten blijkt. Niet dat er voor de rest niets leuk meer staat op dit album, verre van, maar het niveau van “Rage Goat” haalt het toch niet meer naar mijn bescheiden mening.

In “Tulips In The Winds” zitten intrigerende fluisterende stemsamples, in “Stars That Move” (mijn tweede favoriet) horen we de typische (Midden) Oosterse etnische en ritual toets terug die zo kenmerkend is voor de meeste Rapoon releases. “Nightmare Fuel” klinkt als creepy (dark) ambient die zijn titel alle eer aandoet en slottrack “Horses Straw” bevat onder meer interessant impressionistisch getint neoklassiek toetsenspel tussen de drones. De beat in “Flipswitch” klinkt me dan weer wat te techno in mijn oren. Laat ons deze track IDM noemen.

Dit collaboratieve album van de drie heren onder de naam Old Castle werd door Zoharum uitgegeven in een gelimiteerde editie van 300 exemplaren in een digipack en het lijkt me vooral interessant voor fans van Robin Storey en Rapoon en van Robert Pepper en Pas Musique en ook de krautrockers onder ons kunnen dit gerust eens beluisteren.

https://www.facebook.com/oldcastlemusic

https://rapoon.bandcamp.com/album/artwork-51

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.