Recensie

Nam-Khar & Vortex: Nag-Hammadi

  • Besproken op

    17 september 2023
  • Label

  • Release datum

    20 februari 2022
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Het Nederlandse label Winter-Light stuurt regelmatig promo’s naar de redactie van Dark Entries. Zo werd onlangs het derde album van Nam-Khar & Vortex met de titel ‘Nag Hammadi’ richting Belgisch Limburg gestuurd. Dit album is echter niet gloednieuw, het verscheen reeds in februari 2022. Dit dark ambient, ritual schijfje is een samenwerking tussen de twee Duitse formaties Nam-Khar (Peter Prochir en Konchok Gyaltsen) en Vortex (Marcus Stiglegger).

De inspiratie voor dit sonische avontuur werd gehaald bij de Nag Hammadi-geschriften: een verzameling vroegchristelijke teksten die voornamelijk kunnen worden toegeschreven aan Gnostische gemeenschappen en nooit werden opgenomen in officiële versies van de bijbel (niet te verwarren met de Dode Zee-rollen uit Quram). Ze werden in december 1945 gevonden door lokale boeren in de buurt van het Egyptische stadje Nag Hammadi. De inhoud van de meeste van deze geschriften waren toen helemaal niet of alleen in fragmenten gekend. Ze omvatten evangelies  van andere apostelen dan opgenomen in de bijbel, zoals bijvoorbeeld het Evangelie van Thomas.

De Nag Hammadi-geschriften stammen uit een periode tussen de 1e en 4e eeuw (na Christus). De meeste van deze geschriften zijn voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van gnostische christenen. De ontdekking van deze teksten heeft de kennis over het vroege Christendom en het Gnosticisme aanzienlijk beïnvloed en zijn dan ook razend interessant voor verloren zielen die zich interesseren in deze materie (waartoe ik mezelf ook reken).

Nam-Khar en Vortex zitten ook in die categorie van mensen. Ze putten uit deze vergeten teksten spiritualiteit om deze te vertalen in acht liedjes, met een speellengte van 6 tot meer dan 11 minuten. Ze versmolten hun kenmerkende geluiden om een zorgvuldige interpretatie van de bronteksten te creëren vanuit een pan-religieus en spiritueel perspectief, wat resulteerde in hypnotiserende soundscapes en ritmepatronen. Dit genre muziek is niet voor iedereen weggelegd: het bruist  niet echt van originaliteit of variaties. Donkere muziek, smaakvol gekleurd met hier en daar wat sfeervol gefluister voeren je probleemloos terug naar de eerste eeuwen van strijd tussen de verschillende stromingen binnen het vroege christendom. Wie het uiteindelijk bij het rechte eind had, dat weten we nog steeds niet …

Nam-Khar & Vortex op Bandcamp

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.