Recensie

N.E.L. & J.P: Honger

 • Besproken op

  04 november 2023
 • Label

  Eigen beheer
 • Release datum

  03 november 2023
 • Beoordeling

  8.5/10

Genre(s)


Het duo Nel Mertens en JP De Brabander kent u ondertussen vast als N.E.L. & J.P en van een aantal Nederlandstalige poëtische woordenkunsten op elektronisch aangestuurde muziek. Met “Honger” presenteert dit duo ons hun eerste ep, weliswaar digitaal, al is ie, inclusief  video’s ook op een USB stick met nog wat extra ‘goodies’ verkrijgbaar in een gelimiteerde uitgave tijdens de live concerten. 

Tijd om er even voor te gaan zitten hier bij Dark Entries en de zes nummers te laten binnenkomen, zonder kloppen. "Honger" is niet zomaar een titel, het is gekozen omdat we als mens nu éénmaal veroordeeld zijn tot hongeren. De honger naar liefde, lust, macht, geld, eer, plezier, aandacht, roem, erkenning ... u noemt het maar, de honger is er altijd en overal en nu dus ook op deze ep. Punk poëzie noemen ze het zelf graag en daar is wel iets van aan, al zijn de teksten van Nel meer introvert en ook in haar observaties streelt ze de realiteit met haar eigen gevoelswereld. Individualiteit in tijden van gekooide maar evenzeer gepropageerde vrijheid.  

De muziek van JP De Brabander is een perfecte mélange van dansbare, meerlaagse electronica die zich laat verteren met gitaaruithalen alsof deze de dialoog woordeloos aangaan met de woorden van Nel. Nel  als de Belgische, nieuwe Anne Clark want het is niet zozeer zingen wat ze doet, maar ze zegt op, ze declameert, ze pauzeert. Met gevoel. Zoals de overwinningskreet in “Hamartia” (al eerder als singel), iets als 'ik wil leven, ik voel weer'.

Voelen daar gaat het allemaal om, kwetsbaar durven zijn als kracht. “Traan” opent deze ep al intens, ietwat dromerig ook in een woordenspel over bloedhonden, niet verwoorden wat je voelt en leven in het verleden; ‘Als ze voor de toekomst al niet huilen waarom dan nog één traan laten voor het verleden’. Van “Huidhonger” ('honger jezelf tot op het bot zodat ik jou kan voeden tot je me nodig hebt') en “Zelfbeeld van  Denaldie” (het allereerste nummer van het duo) kende ik de kwaliteiten al maar op deze ep lijken ze in het totaalplaatje nog meer tot hun recht te komen, alsof alles mooi in zijn plooi valt.

“Ik beken” is een ander nieuw nummer, ‘ik beken breekbaar te zijn als mijn kristalhelder zelfbeeld’ waarin Nel zeer persoonlijk de liefde verwoordt, alsof die liefde altijd verloren is tussen de woorden die nooit worden uitgesproken, maar dood op de vloer vallen. En toch, jij bent het ‘stormst’.  “Slapeloosheid” is het meest ingetogen, breekbare nummer van deze ep. 'De liefde past haar niet'...  een mijmering in mooie woorden, een reflectie van de hunker, van het onbekende dat toekomst heet maar zijn sporen altijd in het verleden nalaat. Kort maar krachtig.

Dit verdient op zijn minst een vinyl release want N.E.L & J.P brouwen samen iets unieks, iets bitterzoet dat intiem en mooi is maar tegelijkertijd ook weer confronterend en beangstigend. Kom dat zien en voelen op 23 december op de Dark Entries Night in de Kinky Star te Gent.

 

N.E.L. & J.P

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.