Recensie

MOTOR!K 4

  • Door

  • Besproken op

    09 juni 2023

Genre(s)


Sinds hun debuutalbum uit 2019 brengt de Belgische moderne Dark Krautrock band Motor!k elk jaar netjes een full length album uit op het Out Of Line label… Gezien de pandemie bleef het stil in 2021, maar dit werd min of meer gecompenseerd door de (prima) EP Odyssey op het Ant Zen label bij wijze van extra en ook als voorbode van een meer avontuurlijk geluid. We kunnen stellen dat die lijn zich doortrok met Motor!k 3 (nog steeds hun beste output) en nu ook weer met Motor!k 4

Waar het eerste album van Motor!k een degelijke voorstelling was van de sound en modus operandi, zijnde de krautrock sound en de 4/4 drumbeat bekend van Can en NEU! voorzien van een hedendaags jasje, daar bevestigde Motor!k 2 het voornemen van het trio D’Hollander / Dobbeleire / Ivens… en dit met een reeds geavanceerde aanpak. Zoals gezegd kwam de échte kentering met de EP Oddyssey en het album Motor!k 3, wat ondergetekende deed uitkijken naar de volgende zet…

De basis is intussen algemeen gekend (en je hebt hier voor- en tegenstanders van), maar ook op dit 4de album gaat Motor!k weer een stapje verder in het verkennen van de mogelijkheden. Het materiaal op Mk.3 leek een duidelijke keuze tot verscheidenheid op één album. Mk.4 pakt het weer anders aan door te kiezen voor 2 (klinkt heerlijk pretentieus om het te schrijven) suites die zich als broer en zuster tot elkaar verhouden. In het eerste luik (de A-kant noemt dit in vinyl-jargon) vinden we de 3 delen van Terra Illustris, waar de sound inderdaad iets lichter klinkt en meer psychedelisch. En zoals het een goede suite betaamt is het stuk bij voorkeur in één ruk te beluisteren, met minimale aandacht voor de overgangen. Terra Obscura klinkt iets donkerder (Obscura, weet u wel) en zwaarder op de hand, wat het een beetje tot de favoriete helft van dit album maakt. Geen probleem indien het bij u anders ligt…

Zo eenvoudig en geslaagd kan het dus zijn… Deze conceptachtige aanpak verdoezelt alvast geen gebrek aan creatieve inspiratie, want na Mk.3 is dit intussen mijn favoriete Motor!k album, met dank aan de verscheidenheid in de composities die toch 2 mooie en met elkaar corresponderende gehelen oplevert.

Het Illustris / Obscura thema zet zich ook verder in het artwork voor de cover, van de hand van Wim Christiaens (onvolprezen creatieve kracht als organisator van de betere waarlijk alternatieve feestjes binnen en ook buiten de scene, ook levenspartner van Wendy Mulders aka ONRUST). Toen ONRUST in 2022 opende voor Motor!k, toen ze in TRIX hun EP Odyssey voorstelden, werd Christiaens een moment voldoende geïnspireerd door de minimalistische schoonheid van de bovenverlichting om er met zijn smartphone een foto van te nemen. Hij was enigszins verrast wanneer Motor!k, na een post op sociale media, vroeg om de foto te mogen gebruiken voor de hoes van hun volgende album. Wanneer u naar de hoes kijkt dan merkt u algauw waarom de heren van Motor!k deze foto zagen als een geschikte visuele presentatie van wat ze met dit album van plan waren. Soms klikt het gewoon netjes in elkaar…!

Met dit 4de album heeft het trio dus weer bewezen dat de trukendoos nog lang niet is uitgespeeld. Benieuwd welke richting de bal een volgende keer heen gaat…

Delen op

Tags

Over Deno

Roepnaam Deno… omdat die al mee gaat sinds hij snotneus was… Eerste New Wave gerelateerde herinnering is ergens in de jaren 80: als snotneus naar huis gebracht worden achterop de fiets van een Chiroleidster, met ravenzwarte haren en kool omrande ogen, op wie hij een fietstocht lang smoorverliefd was… In de jaren 90 trouwe volger van het toen nog fysieke Dark Entries musiczine. Eerste wapenfeit was de bespreking van een Sygo Cries tape, in de handen gestopt toen hij op een festival een verkoopstand voor Dark Entries bemande. Carl McCoy’s band Nefilim gaf die dag verstek, maar later zou hij een retro artikel aan Fields of the Nephilim wijden, accidenteel gelijklopend met de comeback die Fields toen maakte… De band met Dark Entries werd verstevigd door middel van een stortvloed aan recensies en concertbesprekingen die een ruim spectrum van de zwarte scène belichtten… met ook aandacht voor artiesten die zich lieten opmerken binnen de bredere avant-garde… Motivatie was en is om nieuwe interessante muziek te ontdekken, persoonlijke helden een forum te kunnen geven en de mogelijkheid die Dark Entries geeft om recht naar de bron toe te gaan en artiesten zélf de pieren uit de neus te kunnen vragen… Wie zijn ze, wat doen ze en waaróm doen ze het… Lid van de officieuze Weird Redactie… Irrelevant fâit-divers : heeft al de 70’s platen van de Bretonse folk-rocker Alan Stivell, omdat hij die de max vindt… …vraagt zich nu af hoe het nu met die Chiroleidster zou zijn…

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.