Recensie

Metal Disco: Technoid Electronics 2021-2022

Genre(s)


De meest ijverige artiesten (uitgaven, heruitgaven, compilaties) hier bij Dark Entries zijn toch wel enerzijds de Brit Robin Storey (Rapoon, ex-Zoviet France, diverse samenwerkingsprojecten) en anderzijds de Griek Kostas Stavropoulos, alias Toxic Razor (Paradox Obscur, Metal Disco, Beatbox Machinery, Hardware Pulse, Eerie Sopor en nog 101 andere projecten).

Metal Disco is dus al lang geen onbekende meer voor Dark Entries en als we goed geteld hebben, is dit reeds onze tiende (!) review van deze Griekse act sinds 2016! Taart!

In 2020 bespraken we van Metal Disco “Technoid Electronics 2015-2020” en deze uitgave is hier ontegensprekelijk het vervolg op. We schreven toen over het eerste deel: ‘Deze act zet zijn luisteraars blijkbaar nogal graag op het verkeerde been. Metal Disco maken geen metal en ook geen disco (al kan je wel een associatie maken met de term 'death-disco'). En ‘technoid’, tja het is maar wat je daaronder verstaat. Wie mij kent, weet dat ik allesbehalve fan ben van dat genre en een album met deze titel had ik zelfs nooit ter review aanvaard, ware het niet dat ik al geruime tijd bekend ben met de act en ‘m erg waardeer. Het zal muziektechnisch gezien wel kloppen dat bepaalde geluiden op deze compilatie ook gehoord kunnen worden in een techno context, maar Metal Disco associeer ik toch spontaan met genres als dark electro, dark wave, minimal wave en ebm: de stem, de beats, de analoge synthesizers...  In het verleden noemde de man achter het project het ooit ‘post-EBM’. In elk geval klinkt de muziek zeer dansbaar en behoorlijk ‘zwart’.’ En ja, deze beschrijving klopt ook helemaal voor deze tweede “Technoid Electronics” met recenter werk uit de periode 2021-2022.

Een aantal tracks van “Technoid Electronics 2021-2022” (10 tracks, 30 minuten) kenden we al van vorige Metal Disco releases die we bespraken. “Trans-Doll” stond bijvoorbeeld op de “Misbehave EP” en laat een straf stukje fetish EBM horen over de vleselijke liefde met een transseksuele domina. Dit is een van mijn favoriete tracks, superdansbaar en onweerstaanbaar meeslepend.

“In Motion  (feat. Incirrina)” kenden we ook al. Het is de titelsong van een EP die Toxic Razor opnam samen met Incirrina, een electro en synth wave duo dat eveneens in Athene resideert. Het is de enige song met vrouwelijke vocals.

“Vile” was dan weer de openingstrack van de EP “Rough & Dirty”. Het nummer begint met een soort fuzzy drone als van het motortje van een opstartend huishoudtoestel. Het heeft wat van “Kitchen Motors” van Crash Course In Science. De huis-, tuin- en keukendrone evolueert al snel naar een dansbare track maar laat zich gaandeweg nog een paar keer gelden. Ook dit is een geweldige dark electro track.

Tot mijn absolute favorieten behoren ook track 2 en 3: “Μοιραία Στιγμή (Moiraía Stigmí)” en “Αρνητική Επιρροή (Arnitikí Epirroí)”. Dit zijn twee in het Grieks gezongen tracks en ze zijn enorm dansbaar en vooral de laatste heeft een huppelend synthesizermelodietje waarbij je je benen gewoon niet kan stilhouden. De twee tracks betekenen trouwens respectievelijk (Google translate is your friend) ‘fataal moment’ en ‘negatieve invloed’. Dark electro in het Grieks. Het heeft iets duisters en tegelijkertijd iets mysterieus exotisch. De eerste Griekse song kenden we trouwens ook al want het opende de 3 track EP “Καμία Εξουσία / Kamía Exousía”.

“A Constellation Of Synthesizers And Its Wondrous Waves (Dub mix)” is een buitenbeentje in die zin dat het de enige puur instrumentale track is.

“Acid Lord” is me persoonlijk toch wat te.. tja de titel verraadt het al… acid house-achtig en ik heb het meer voor de minimal, dark electro en ebm gerelateerde tracks (als ik me dan toch aan ‘acid’ waag, laat het dan ‘acid rock’ zijn).

“Metal Muscle” was de meest catchy track van de vier songs op “EBM Workout” en slottrack “Marauder” is  een erg waardige afsluiter. ‘I got a crush on you / You got me hooked / Delirious sensual play / You got me booked’ horen we Toxic Razor zingen met metalige effecten op de stem.

Dit is een heel mooie compilatie van het recentere werk van Metal Disco voor fans van EBM, dark electro, minimal synthwave en aanverwante genres.

https://www.facebook.com/metaldiscomusic

https://metaldisco.bandcamp.com/album/technoid-electronics-ii-2021-2022

https://soundcloud.com/metal-disco

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.