Recensie

Metal Disco: Hellion Reaper

Genre(s)


Toxic Razor of met zijn echte naam: Kostas Stavropoulos, zo heet de man achter dit project uit Athene. Hij is tevens de helft van het minimal wave duo Paradox Obscur (samen met Kriistal Ann) waar we in het verleden al een en ander van bespraken. Paradox Obscur is wel het meest bekende en succesvolle project maar daarnaast houdt deze nijvere Griek er nog tal van andere projecten op na. We zijn de tel zelfs al kwijt maar bespraken in het verleden materiaal van onder meer Beatbox Machinery, Eerie Sopor (meer gothic), Hardware Pulse plus een paar verzamelaars met nog een trits andere zijprojecten. De output van deze man is echt ongelooflijk en nog straffer is dat de kwantiteit hier gelukkig niet ten koste gaat van de kwaliteit. Om inspiratie zit onze Toxic Razor blijkbaar niet gauw verlegen.

Metal Disco klinkt noch als metal noch als disco maar zit helemaal in het bereik van dark electro, darkwave, minimal/synthwave en ebm met een voorliefde voor analoge hardware en drumcomputers.

 “Hellion Reaper” (8 tracks, 28 minuten speelduur) heet de nieuwe release die ons werd toegestuurd samen met nog twee cd’s van Beatbox Machinery. Dit (mini)album opent met de titelsong “Hellion Reaper”, erg vlot en dansbaar.

De songs op deze nieuwste release dragen onwerkelijke sciencefiction gerelateerde titels zoals “Thermonuclear Void”, “Mechanized Bitch” en “Bio Skull Phaser”. En ja, er zit een verhaaltje of concept achter: in een tijd waarin artificial intelligence regeert over de glazen steden van een niet zo verre toekomst, leidt de “Hellion Reaper” een opstand tegen de staat via geheime electrofuiven in “Harsh EBM Nights” om nieuwe synthetische energie aan de macht te brengen ...

De zangstem is voorzien van nogal wat effecten. Een van mijn favoriete songs heet “Wicked Mania” met een vocoder-achtig effect op de stem. Het vocoder stemmetje keert in meerdere tracks terug. Ook in “Dirty, Loud & Mean” en in “Mechanized Bitch” duikt het herhaaldelijk op. In “Bio Skull Phaser” zit dan weer een vrij typische ebm-stem met de vrij zware effecten die je spontaan met dat genre associeert. “Melting Metal” bevat dan weer relatief cleane zang. Het leuke aan het cd’tje is ook dat de songs alsmaar straffer worden want na de ebm knaller “Bio Skull Phaser” eindigt het schijfje met de allerstrafste track (en enige instrumental), het onweerstaanbare “Harsh EBM Nights”, met een huppelend synthesizertje dat zelfs de meest houterige new waver tot dansen noopt.

Dit mini-album komt uit zowel digitaal als in fysiek formaat op cd en op cassette en lonkt verleidelijk naar de liefhebbers van dansbare ebm en synthwave.

https://www.facebook.com/BeatboxMachinery

https://metaldisco.bandcamp.com

https://synthesizer.bandcamp.com/album/350-hellion-reaper

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.