Recensie

Metal Disco: EBM Workout

Genre(s)


Toxic Razor heet de man achter dit project uit Athene. Hij is tevens de helft van het minimal wave duo Paradox Obscur (samen met Kriistal Ann). Metal Disco speelt dus metal noch disco maar een soort koele maar erg catchy dark electro, minimal wave en EBM. Naast Metal Disco verschijnt er regelmatig muziek van ontelbare andere (zij)projecten van deze Griek. In dit pakketje zat naast een nieuwe EP van Metal disco ook nieuw werk van Beatbox Machinery en Hardware Pulse, plus de compilatie “Cyberpunk Screen Interface” met acht nummers van nog liefst weer acht verschillende synthwave projecten van Toxic Razor.

Metal Disco is al lang geen onbekende meer voor Dark Entries. Als we goed geteld hebben is dit reeds onze negende review van deze Griekse act sinds 2016!

De titel en de gelijknamige openingstrack “EBM Workout” van deze nieuwe 4-track EP van Metal Disco spreken voor zich en dat doet evenzeer de titel van de tweede track “Body Machine”. We hebben hier inderdaad te maken met iets wat nauw verwant is aan electronic body music, het genre waarvan Duitsers als DAF en Belgen als Front 242 de grondleggers waren. In het verleden noemde Toxic Razor het project ooit ‘post-EBM’ maar nu keert hij blijkbaar graag wat meer terug naar de roots van het genre. De stem, de beats, de analoge synthesizers, alles ademt een ‘zwart’ EBM en dark electro sfeertje.

Vier dansbare Engelstalige tracks krijgen we voorgeschoteld op deze EP met 14 minuten speelduur. “Metal Muscle” is misschien nog de meest catchy track van de vier songs op dit schijfje. Slottrack “Burn The Flags” vind ik dan weer de donkerste track.

Voor fans van EBM, dark electro, minimal synthwave en aanverwante genres. Het EP’tje met vier straffe tracks is verkrijgbaar digitaal en in gelimiteerde editie op cd en op tape op het eigen label Werkstatt Recordings.

https://www.facebook.com/metaldiscomusic

https://synthesizer.bandcamp.com/album/344-ebm-workout

https://soundcloud.com/metal-disco

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.